De Alblasserdamse ondernemer

De afgelopen maanden heb ik in mijn rol als wethouder lokale economie diverse lokale ondernemers bezocht. Ons dorp is rijk aan een fraaie mix van bedrijven variërend van banketbakkers, supermarkten en horeca tot productiebedrijven, bouwgroothandel tot ijszaak.

Ambities

Naast het warme ontvangst en de gezellige gesprekken vielen me twee dingen op. De vitaliteit van de ondernemers en de positieve kijk op de nabije toekomst. Er is vrijwel geen leegstand en er klonken veel positieve geluiden. En dat na een paar moeizame coronajaren, waarin het toch vaak aankwam op creativiteit en zelfredzaamheid.
Ik vond het mooi om te horen welke ambities en plannen de ondernemers hebben. Dat biedt ons als gemeente weer nieuwe aanknopingspunten.  Hoe zorgen we samen voor mooie en aantrekkelijke winkelgebieden en bedrijventerreinen, ook richting toekomst?


Ranglijst

Dat Alblasserdam als vestigingslocatie aantrekkelijk is, bleek ook uit het onderzoek van Elsevier Weekblad. Zij hebben onlangs onderzoek gedaan naar toplocaties. Dit jaar werd er extra aandacht besteed aan de industrie. Alblasserdam eindigde bij industrie-MKB als 1e van Zuid Holland en als 14e nationaal. Een uitslag waar wij uitermate trots op mogen zijn.


Duurzaamheid

In mijn gesprekken met ondernemers kwam ook het onderwerp energie en duurzaamheid regelmatig aan bod. Er wordt al veel geïnvesteerd, bijvoorbeeld in led-verlichting, juiste koelinstallaties en zonnepanelen. Zo kunnen bedrijven niet alleen kosten besparen, maar leveren ze ook een belangrijke bijdrage aan de energietransitie in ons dorp.
Om elkaar te inspireren is er een kennis- en netwerkbijeenkomst over duurzaamheid georganiseerd. Een mooi initiatief, want waarom zou je zelf het wiel opnieuw proberen uit te vinden, als je ook gewoon van elkaar kunt leren. Samen met andere ondernemers bezochten wethouder Marten Japenga en ik twee bedrijven die koploper zijn op dit gebied: Egro Service en Ford Wensveen. Daarna was er nog een duurzaamheidsmarkt, waarbij ondernemers zich konden laten adviseren over allerlei maatregelen. 


Waardering

Ik ben trots op ons ondernemersklimaat en onze winkelgebieden. Als gemeente koesteren we dat. En ik hoop dat u als inwoner dat ook doet. In het bijzonder tijdens deze feestmaand, met alle aankopen, cadeaus, boodschappen en lekker eten. De lokale ondernemer staat in elk geval vol enthousiasme klaar om u te ontvangen. 
Ik wens u prettige dagen en een mooie jaarwisseling toe!

Freek de Gier, 
Wethouder ruimtelijke ordening en ondernemen

Freek de Gier