Blijde boodschap

We hebben opnieuw een veelbewogen jaar achter de rug. Het coronavirus heeft ons nog steeds in zijn greep en zorgt voor veel leed.

Jaap PaansVeel mensen in ons dorp hebben het zwaar. Ondernemers, ouderen, jongeren, zorgmedewerkers, mensen wiens operatie niet kan doorgaan. Ik leef mee met iedereen die direct of indirect getroffen is door het virus. 

Lockdown

Door de recente lockdown worden we opnieuw teruggeworpen op ons eigen huishouden en zijn contacten en samenkomsten beperkt in aantal en frequentie. Omzien naar elkaar is nu extra belangrijk, want moedeloosheid, uitzichtloosheid en ongenoegens liggen op de loer.

Geweldsincidenten

In 2021 werden we ook geconfronteerd met geweldsincidenten aan onder meer de Merelstraat en De Boezem. Wij belandden in een situatie die ongekend is voor ons dorp. We hopen van harte dat er in 2022 antwoorden op vragen komen. Net zoals we hopen dat veiligheidsmaatregelen langzaam kunnen stoppen. 

Lichtpuntjes

In een letterlijk en figuurlijk donkere tijd hebben we meer dan ooit behoefte aan lichtpuntjes. En als je er oog voor hebt, zijn die er in overvloed. Om zeshonderd jaar Sint-Elisabethsvloed te herdenken onthulden we in november bij het Wisboomgemaal in Kinderdijk het drijvende kunstwerk van het wiegje van Beatrijs. De sage van deze baby die na de vloedgolf in haar wiegje aanspoelde is een prachtig verhaal van hoop in een moeilijke tijd. Een verbeelding in brons die het aanschouwen waard is. Nu nog nabij de molens, over enkele jaren in de rivier De Noord, bij de nieuwe woonwijk op het terrein van Kloos.

Mogelijkheden

Lichtpuntjes zijn er in alle soorten en maten, maar je moet ze willen zien. Wat daarbij helpt is kijken naar mogelijkheden in plaats van naar beperkingen. Oké, we kunnen misschien niet met wintersport, niet winkelen, naar de bioscoop of naar evenementen. Maar we kunnen deze dagen wel genieten van de mooie natuur in onze Alblasserwaard: live ‘de Wilde Waard’ in. Doen!

Saamhorigheid

De herwaardering van ons eigen thuis, ons eigen huis en onze eigen omgeving is misschien ook wel een lichtpuntje in deze coronatijd. Laten we daarbij ook kijken naar alles wat we delen en wat ons bindt. In Alblasserdam leven we al vele jaren in saamhorigheid met elkaar, ondanks verschillende levensovertuigingen. Laten we dat vasthouden in deze tijd waarin de meningsverschillen zo sterk worden uitvergroot. Ik zei het al eerder, lichtpuntjes zijn er in soorten en maten. Een lichtpuntje is ook de kaart die u stuurt aan een vriend, goede buur of familielid dat ziek is of iemand die een dierbare heeft verloren. Deze dagen ontvangt u van mij een set prachtige kaarten. Eén voor u en één voor iemand om wie u geeft. Kom in actie! Stuur die kaart. Vergeet niet dat ook u iemands lichtpuntje kunt zijn.

Ik wens u blijde boodschappen toe, veel gezondheid en alle goeds voor het nieuwe jaar! Blijf gezond, zorg voor elkaar!

Jaap Paans,
uw burgemeester