Armoede

Het is momenteel het gesprek van de dag: de stijgende kosten van energie en levensmiddelen. En daarmee ook de groeiende groep mensen die het financieel zwaar heeft. De armoede neemt toe, ook in een welvarend land als Nederland. Er zijn steeds meer mensen die niet kunnen rondkomen en ondersteuning nodig hebben. Sinds kort hebben we een nieuwe toeslag: de energietoeslag. Mensen met een uitkering krijgen deze automatisch. Verder kan iedereen met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum deze toeslag zelf aanvragen.

Creatief

Om me heen hoor ik creatieve oplossingen om de kosten voor levensonderhoud omlaag te brengen: de verwarming lager, je huis nog beter isoleren, de was buiten drogen, douchewater opvangen om het toilet door te spoelen, kledingruilbeurzen en eten van het seizoen. Deze oplossingen zijn ook nog eens duurzaam en dus goed voor het milieu. Zo heeft ieder nadeel een voordeel. Maar als geldzorgen te groot zijn, is creatief denken vaak niet meer mogelijk of voldoende. 

Geld maakt niet gelukkig?

Natuurlijk weten we allemaal dat gezondheid, familie, vrede en een dak boven je hoofd belangrijker zijn dan rijkdom. Daarom kun je wel zeggen 'geld maakt niet gelukkig', maar de andere kant is ook waar: 'zorgen om geld maakt ongelukkig'. We weten dat geldzorgen leiden tot stress en daardoor tot problemen met gezondheid, werk en het dagelijks leven. Daarom is het belangrijk dat we het taboe rondom geldzorgen doorbreken en onze zorgen durven delen. Alleen dan kan er ook hulp geboden worden.


Blijf in gesprek

Op 17 oktober, de dag van de armoede, kunt u op twee plaatsen in ons dorp in gesprek met ervaringsdeskundigen, de minimaatjes. Dit kan in het MFC Maasplein en De Pion onder het genot van een High Tea. Het is goed om te blijven praten over het onderwerp 'geld', omdat het een belangrijk onderdeel is van je levensgeluk. 'Genoeg geld' betekent: meedoen, ontspanning, ruimte voor nieuwe activiteiten en perspectief. Blijf dus in gesprek over geld, met elkaar en met de medewerkers van het Brughuis, die weten welke mogelijkheden voor ondersteuning er zijn. Met elkaar kunnen we de problemen aan, samen zijn we Alblasserdam! 

Margreet de Deugd
Wethouder
Margreet de Deugd