Afscheid

Als de voortekenen niet bedriegen is mijn laatste maand als wethouder in Alblasserdam aangebroken en is dit dus mijn laatste column.

Begonnen op 15 december 2020 voor een periode van 16 weken, zijn het er uiteindelijk 75 geworden. Een periode die gedomineerd werd door de coronapandemie en de beperkingen die dat met zich heeft gebracht.

Ontmoeting

Ik kreeg vaak de vraag wat ik vond van Alblasserdam en ik moest het antwoord altijd min of meer schuldig blijven. Voor de bestuurder van een gemeente en zeker als je welzijn, sociale zaken en jeugdzorg als taakvelden hebt, gaat het om de ontmoeting met mensen en vooral inwoners. Die ontmoetingen waren er wel, maar eigenlijk altijd individueel.

Bruisende gemeenschap

De bruisende gemeenschap waar ik vaak over had gehoord, heb ik pas de laatste weken echt ervaren. Bijvoorbeeld op Koningsdag van dit jaar maar zeker ook toen er een beroep op de lokale gemeenschap werd gedaan voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Hartverwarmend, onbaatzuchtig en medemenselijk zijn de woorden die van toepassing zijn. Dit is dus zoals Alblasserdam wil en kan zijn en dat is prachtig.Foto Kees Jongmans voor website

Verbouwing

In de 75 weken dat ik hier heb mogen werken, ben ik met veel zaken bezig geweest. Ontegenzeggelijk springt één dossier daar bovenuit en dat is de verbouwing van de oude bibliotheek. De verbouwing is zo goed als klaar en de vijf organisaties die er gaan werken, nemen er hun intrek. Binnen enkele weken kan de Alblasserdammer er terecht met al zijn vragen op het gebied van zorg, welzijn en inkomen. .

Brughuis

De verbouwing was het zichtbare deel van het project, maar achter de schermen is heel hard gewerkt om de organisaties met elkaar kennis te laten maken en om er een eenheid van te smeden. Die samenwerking heeft de naam Brughuis gekregen. De verbouwing is klaar en het is mooi geworden, maar samenwerking die nu van start gaat, bepaalt pas echt het resultaat. Mijn opvolgers zullen daar ongetwijfeld hard aan werken. In het belang van de Alblasserdammer wens ik hen daar bijzonder veel succes bij.

Welkom

Ik dank iedereen die ik de afgelopen anderhalf jaar heb mogen ontmoeten voor de warme ontvangst en de plezierige en leerzame gesprekken. Ik heb me altijd in Alblasserdam welkom gevoeld. Het ga jullie allen goed.

Kees Jongmans,
wethouder