Aandacht voor elkaar

Begin dit jaar schreef ik een column met als titel 'Aandacht voor elkaar belangrijker dan ooit'. De aanleiding was natuurlijk corona en wat de pandemie heeft betekend voor veel mensen. Opnieuw worden wij gevraagd om zorg en aandacht te hebben voor onze medemens. Nu vanwege de vreselijke oorlog in Oekraïne en de enorme vluchtelingenstroom die daarvan het gevolg is.

Noodopvang op andere plekken

Net als de andere regio's in ons land heeft Zuid-Holland Zuid de opdracht om ruimte geschikt te maken voor de opvang van 5000 vluchtelingen. Vanaf het moment dat Oekraïners huis en haard achterlieten, boden mensen en organisaties in ons dorp hun hulp al aan. Maar noodopvang hoeven wij voorlopig niet te bieden omdat grotere plekken in onze regio hiervoor sneller geschikt gemaakt kunnen worden. 

Opvang voor langere tijd

Wel verwachten wij de vraag om vluchtelingen voor langere termijn op te vangen. Daar bereiden we ons op voor. Ik heb hoge verwachtingen dat dit ook gaat lukken. Toen ik eind 2020 met mijn werk in Alblasserdam begon, hoorde ik al snel over de opvang van Syrische vluchtelingen in 2015. Saamhorigheid, onbaatzuchtigheid en medemenselijkheid waren daarbij de kernwoorden. Tijden zijn veranderd, maar de Alblasserdammer is nog steeds net zo bereid om onderdak te bieden aan mensen in nood.

Hulp nu al nodig

Behalve de gemeente zijn de Stichting Welzijn Alblasserdam en Vluchtelingenwerk bezig om de hulp voor de Oekraïners op touw te zetten. In de Havenkerk is vanaf deze week een informatie- en ontmoetingspunt. Voorlopig is dit open op maandag van 13.00 tot 15.00 uur. Als de behoefte groter wordt, zal het punt op meer dagen open gaan. We zoeken nog vrijwilligers om dit informatiepunt te runnen. Ook zoeken we mensen die Oekraïens of Russisch spreken. Kees Jongmans

Kinderen en school

Scholen en kinderopvang maken zich op voor de komst van kinderen uit Oekraïne. En ook daar is hulp nodig, vooral van mensen met een pedagogische achtergrond. Wilt u helpen? Op deze pagina leest u waar u meer informatie kunt vinden en bij wie of hoe u zich kunt aanmelden. Ik ben ervan overtuigd dat ons dorp zich ook nu weer van zijn beste kant laat zien!

Kees Jongmans,
wethouder