Aandacht voor elkaar

Toen ik in december 2020 met m'n werk in Alblasserdam begon, raakten we tijdens de feestdagen in een coronalockdown die met ups en downs duurde tot juni 2021.

We hoopten dat dergelijke ernstige maatregelen niet meer nodig zouden zijn, zeker met het vooruitzicht van een hoge vaccinatiegraad.

Gezichtsbedrog

Inmiddels weten we dat dit vooruitzicht gezichtsbedrog is geweest. Nederland is opnieuw in een lockdown terechtgekomen die afgelopen weekend voor een deeltje is opgeheven. Niet essentiële winkels en kappers mogen weer open en er mag weer gesport worden. Op het moment dat u dit leest, is m'n haar weer geknipt en heb ik m'n eerste baantjes in het zwembad getrokken. 

Pijnlijk

Maar horeca, bioscopen, musea en theaters zijn nog steeds gesloten en evenementen (bijvoorbeeld voetbalwedstrijden) mogen alleen zonder publiek. Dat is bijzonder pijnlijk. Pijnlijk voor de eigenaren en medewerkers op al die plekken, maar ook voor de bezoekers die hunkeren naar ontmoeting en ontspanning. 

Ruimte

De maatschappij wordt ernstig op de proef gesteld en dat uit zich door protest en verzet. Ook in Alblasserdam was er jongstleden vrijdag een demonstratieve opening van horeca en winkels onder de naam: wij zijn het ZAT. Het is mooi dat dit in Nederland kan. Dat er ruimte is voor mensen om andere opvattingen hoorbaar en zichtbaar te maken. 

OpdrachtFoto Kees Jongmans voor website

Maar ik zie ook een zorgelijke keerzijde. De verschillende meningen leiden steeds meer tot verdeeldheid en polarisatie. Op hele kleine schaal binnen gezinnen en families maar ook op grotere schaal tussen grotere groepen met tegenstrijdige opvattingen. Gevolgen die zich nog lang laten voelen en een nieuwe opdracht inhouden voor onze voorgangers bij de overheid, bij instellingen, verenigingen, kerken, enzovoort. Zij hebben de opdracht om ondanks de grote verschillen aandacht voor elkaar als kernwaarde van ons land te blijven zien. 

Vaccineren in Alblasserdam

Met de GGD is afgesproken dat onze inwoners zich weer in Alblasserdam kunnen laten informeren en vaccineren tegen corona. Binnenkort hoort u hierover meer van ons. Ik hoop dat u van deze mogelijkheden gebruik maakt en vooral dat u aandacht voor elkaar ook op uzelf en uw omgeving van toepassing laat zijn.

Kees Jongmans
wethouder