2022

De leden van het college schrijven beurtelings een blog over een actueel thema. Deze columns verschijnen tweewekelijks op de gemeentepagina in De Klaroen onder de titel Blik op ons college. Hieronder vindt u de columns gepubliceerd in 2022.

 • De Alblasserdamse ondernemer

  22 december 2022

  De afgelopen maanden heb ik in mijn rol als wethouder lokale economie diverse lokale ondernemers bezocht. Ons dorp is rijk aan een fraaie mix van bedrijven variërend van banketbakkers, supermarkten en horeca tot productiebedrijven, bouwgroothandel tot ijszaak.

 • Oog voor elkaar

  14 december 2022

  December is een maand met twee gezichten. Mensen kijken ernaar uit of zien ertegen op. Op de één of andere manier "moet" er veel in deze tijd van het jaar. Het moet feestelijk en gezellig zijn, en vooral samen met vrienden of familie. Of het moet juist een moment van bezinning zijn. Dit levert druk op en hoge verwachtingen, die kunnen uitmonden in spanning en teleurstellingen. Ik voel dat ook en doe daarom ook mijn best om deze maand te relativeren.

 • Financieel fit, de kop in het zand of de eindjes aan elkaar knopen?

  23 november 2022

  Voor veel mensen zijn de huidige tijden niet makkelijk en daar zou ik graag even bij stil willen staan. Dit is geen stukje waarin een wethouder u als inwoner gaat vertellen hoe u met uw geld moet omgaan, maar het wordt voor iedereen wel steeds lastiger om financieel fit te blijven. Boodschappen worden steeds duurder en het inkomen groeit niet mee. Dit gaat voor veel mensen knellen. 

 • Veilig verkeer, dat doen we samen

  26 oktober 2022

  We hebben zo’n haast tegenwoordig. In het verkeer is dat niet echt handig. Als we in de auto zitten, vinden we fietsers en voetgangers maar lastig. En als we ergens wandelen of fietsen, ergeren we ons aan de automobilisten. Ik denk dat dit wel herkenbaar is.

 • Vooruitgang boeken

  19 oktober 2022

  Wat ben ik blij! Blij dat de gemeenteraad eind september heeft gekozen voor herstel van het zwembad. Blij dat het de ambtenaren gelukt is om in korte tijd diverse scenario’s te onderzoeken. Blij dat de keus is gemaakt voor een betonnen bassin, omdat het een duurzamere optie is dan een RVS-bassin. Maar bovenal ben ik blij dat we deze belangrijke voorziening teruggeven aan het dorp.

 • Armoede

  12 oktober 2022

  Het is momenteel het gesprek van de dag: de stijgende kosten van energie en levensmiddelen. En daarmee ook de groeiende groep mensen die het financieel zwaar heeft. De armoede neemt toe, ook in een welvarend land als Nederland. Er zijn steeds meer mensen die niet kunnen rondkomen en ondersteuning nodig hebben. Sinds kort hebben we een nieuwe toeslag: de energietoeslag. Mensen met een uitkering krijgen deze automatisch. Verder kan iedereen met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum deze toeslag zelf aanvragen.

 • Zelfbewust samenwerken

  21 september 2022

  "Waarom wil je eigenlijk wethouder worden Ramon?" Het is me de afgelopen tijd vaak gevraagd en het antwoord is vrij simpel. Ons dorp staat voor een groot aantal uitdagingen die ik samen met de andere wethouders wil aangaan. En daar heb ik zin in!

 • Moed, beleid en zelfopoffering

  14 september 2022

  Wanneer is iemand een held? Het antwoord laat zich op verschillende manieren geven. Te beginnen met de vraag waarom iemand een held zou moeten zijn. Wie bepaalt dat?

 • Opgeladen weer aan het werk

  24 augustus 2022

  Hoe was uw zomer? De mijne was heerlijk en ik heb genoten van de vakantie.

 • Warme ontvangst

  03 augustus 2022

  Na acht weken voel ik mij niet echt een 'nieuwe' wethouder meer. Toch gebruik ik deze column om me wat meer over mezelf te vertellen. Ik ben Margreet de Deugd en sinds juni wethouder sociaal domein in Alblasserdam.

 • Van raadslid naar wethouder

  27 juli 2022

  Na mijn collega's Marten Japenga en Freek de Gier is het nu aan mij om me voor te stellen als uw nieuwe wethouder.

 • Samenwerking

  06 juli 2022

  Ik ben Marten Japenga en ben sinds 2 juni wethouder buitenruimte, verkeer, duurzaamheid, welzijn en buurtaanpak in Alblasserdam.

 • Frisse start

  22 juni 2022

  In deze column wil ik graag van de gelegenheid gebruik maken om mij aan u voor te stellen als een van de vier nieuwe wethouders in Alblasserdam. Mijn naam is Freek de Gier, ik woon in Alblasserdam, ben getrouwd en voormalig raadslid en fractievoorzitter voor de VVD.

 • Blijf in gesprek!

  27 mei 2022

  Dit is mijn laatste column als wethouder van de gemeente Alblasserdam. De afgelopen week heb ik samen met collega Kees Jongmans velen van u tijdens de afscheidsreceptie de hand mogen schudden.

 • Waardig afscheid

  18 mei 2022

  Op 6 mei verloren vier jonge mensen in Alblasserdam het leven en raakten anderen gewond. Ik omschreef deze dag al een aantal keren als inktzwart.

 • Afscheid

  04 mei 2022

  Als de voortekenen niet bedriegen is mijn laatste maand als wethouder in Alblasserdam aangebroken en is dit dus mijn laatste column.

 • Oorlog en vrede

  20 april 2022

  Sinds 24 februari staat het leven van de inwoners van Oekraïne op zijn kop. De aanvallen van Rusland hebben al voor veel schade en slachtoffers gezorgd en het einde is helaas nog niet in zicht. De oorlog in Oekraïne betekent ook dat aan 77 jaar vrede in Europa een einde is gekomen.

 • Voorjaar

  13 april 2022

  De zomertijd is ingegaan en de temperatuur loopt deze week lekker op. De bloemen in de plantsoenen bloeien uitbundig en hooikoortspatiënten lopen weer te snotteren. Het valt niet meer te ontkennen: het voorjaar is begonnen.

 • Aandacht voor elkaar

  23 maart 2022

  Begin dit jaar schreef ik een column met als titel 'Aandacht voor elkaar belangrijker dan ooit'. De aanleiding was natuurlijk corona en wat de pandemie heeft betekend voor veel mensen. Opnieuw worden wij gevraagd om zorg en aandacht te hebben voor onze medemens. Nu vanwege de vreselijke oorlog in Oekraïne en de enorme vluchtelingenstroom die daarvan het gevolg is.

 • Een nieuwe lente, een veilige haven

  16 maart 2022

  Twee jaar duurde de coronapandemie tot nu. Met grote effecten op de samenleving. Op jou en op mij, op u en op uw dierbaren. Op winkels, restaurants, cafés, theaters, bedrijven en instellingen, verenigingen en het verenigingsleven. Op ons allemaal.

 • Kom stemmen!

  09 maart 2022

  Sinds twee weken staat Europa in brand. Oorlog in Oekraïne. Vreselijke beelden vliegen de wereld over en maken diepe indruk. De grootste vluchtelingenstroom binnen Europa is op gang gekomen en zal ook Alblasserdam bereiken.

 • Kiezers, Keuzes & Kandidaten

  15 februari 2022

  Op vrijdag 4 februari mocht ik als voorzitter van het Centraal Stembureau vaststellen dat zes partijen in maart strijden om de gunst van de Alblasserdamse kiezers.

 • Boost je gezondheid

  02 februari 2022

  Medio december plaatste ik een tweet over de lage vaccinatiegraad in Alblasserdam van vooral jongere mensen. Ik kreeg daarop de reactie van één van de inwoners dat hij graag een boosterprik wilde maar weigerde om daarvoor het dorp uit te gaan. Zijn geduld is beloond.

 • Energiecoaches gezocht

  26 januari 2022

  Twee weken geleden stond er een man voor mijn huis die foto's van mijn huis maakte. Natuurlijk was ik nieuwsgierig waarom hij dat deed. Ik stapte op hem af en vroeg waarom hij mijn huis fotografeerde. ‘Daar heeft u zelf om gevraagd', antwoordde hij geheimzinnig.

 • Aandacht voor elkaar

  19 januari 2022

  Toen ik in december 2020 met m'n werk in Alblasserdam begon, raakten we tijdens de feestdagen in een coronalockdown die met ups en downs duurde tot juni 2021.

 • Blijde boodschap

  05 januari 2022

  We hebben opnieuw een veelbewogen jaar achter de rug. Het coronavirus heeft ons nog steeds in zijn greep en zorgt voor veel leed.