2022

De leden van het college schrijven beurtelings een blog over een actueel thema. Deze columns verschijnen tweewekelijks op de gemeentepagina in De Klaroen onder de titel Blik op ons college. Hieronder vindt u de columns gepubliceerd in 2022.

 • Frisse start

  22 juni 2022

  In deze column wil ik graag van de gelegenheid gebruik maken om mij aan u voor te stellen als een van de vier nieuwe wethouders in Alblasserdam. Mijn naam is Freek de Gier, ik woon in Alblasserdam, ben getrouwd en voormalig raadslid en fractievoorzitter voor de VVD.

 • Blijf in gesprek!

  27 mei 2022

  Dit is mijn laatste column als wethouder van de gemeente Alblasserdam. De afgelopen week heb ik samen met collega Kees Jongmans velen van u tijdens de afscheidsreceptie de hand mogen schudden.

 • Waardig afscheid

  18 mei 2022

  Op 6 mei verloren vier jonge mensen in Alblasserdam het leven en raakten anderen gewond. Ik omschreef deze dag al een aantal keren als inktzwart.

 • Afscheid

  04 mei 2022

  Als de voortekenen niet bedriegen is mijn laatste maand als wethouder in Alblasserdam aangebroken en is dit dus mijn laatste column.

 • Oorlog en vrede

  20 april 2022

  Sinds 24 februari staat het leven van de inwoners van Oekraïne op zijn kop. De aanvallen van Rusland hebben al voor veel schade en slachtoffers gezorgd en het einde is helaas nog niet in zicht. De oorlog in Oekraïne betekent ook dat aan 77 jaar vrede in Europa een einde is gekomen.

 • Voorjaar

  13 april 2022

  De zomertijd is ingegaan en de temperatuur loopt deze week lekker op. De bloemen in de plantsoenen bloeien uitbundig en hooikoortspatiënten lopen weer te snotteren. Het valt niet meer te ontkennen: het voorjaar is begonnen.

 • Aandacht voor elkaar

  23 maart 2022

  Begin dit jaar schreef ik een column met als titel 'Aandacht voor elkaar belangrijker dan ooit'. De aanleiding was natuurlijk corona en wat de pandemie heeft betekend voor veel mensen. Opnieuw worden wij gevraagd om zorg en aandacht te hebben voor onze medemens. Nu vanwege de vreselijke oorlog in Oekraïne en de enorme vluchtelingenstroom die daarvan het gevolg is.

 • Een nieuwe lente, een veilige haven

  16 maart 2022

  Twee jaar duurde de coronapandemie tot nu. Met grote effecten op de samenleving. Op jou en op mij, op u en op uw dierbaren. Op winkels, restaurants, cafés, theaters, bedrijven en instellingen, verenigingen en het verenigingsleven. Op ons allemaal.

 • Kom stemmen!

  09 maart 2022

  Sinds twee weken staat Europa in brand. Oorlog in Oekraïne. Vreselijke beelden vliegen de wereld over en maken diepe indruk. De grootste vluchtelingenstroom binnen Europa is op gang gekomen en zal ook Alblasserdam bereiken.

 • Kiezers, Keuzes & Kandidaten

  15 februari 2022

  Op vrijdag 4 februari mocht ik als voorzitter van het Centraal Stembureau vaststellen dat zes partijen in maart strijden om de gunst van de Alblasserdamse kiezers.

 • Boost je gezondheid

  02 februari 2022

  Medio december plaatste ik een tweet over de lage vaccinatiegraad in Alblasserdam van vooral jongere mensen. Ik kreeg daarop de reactie van één van de inwoners dat hij graag een boosterprik wilde maar weigerde om daarvoor het dorp uit te gaan. Zijn geduld is beloond.

 • Energiecoaches gezocht

  26 januari 2022

  Twee weken geleden stond er een man voor mijn huis die foto's van mijn huis maakte. Natuurlijk was ik nieuwsgierig waarom hij dat deed. Ik stapte op hem af en vroeg waarom hij mijn huis fotografeerde. ‘Daar heeft u zelf om gevraagd', antwoordde hij geheimzinnig.

 • Aandacht voor elkaar

  19 januari 2022

  Toen ik in december 2020 met m'n werk in Alblasserdam begon, raakten we tijdens de feestdagen in een coronalockdown die met ups en downs duurde tot juni 2021.

 • Blijde boodschap

  05 januari 2022

  We hebben opnieuw een veelbewogen jaar achter de rug. Het coronavirus heeft ons nog steeds in zijn greep en zorgt voor veel leed.