Spelbrekers

De kerstdagen en de jaarwisseling komen er aan. Vanwege de coronamaatregelen zullen ze waarschijnlijk anders verlopen dan we graag zouden willen.

Kerkdiensten zijn vaak aangepast, ontmoetingen met familie en vrienden worden kleiner en minder. Er is geen vuurwerk, veel evenementen zijn afgelast of gaan door zonder publiek. 

Armoede en eenzaamheid

Desondanks kijken de meeste mensen naar deze dagen uit, zetten letterlijk een boom op en versieren het huis. Even los van de waan van de dag. Terugblikken en vooruitkijken, genieten en plezier hebben, ook al is het minder massaal. Maar dit geldt niet voor iedereen. Er zijn veel spelbrekers. Armoede en eenzaamheid zijn waarschijnlijk de grootste. Bij beide wil ik even stilstaan.

Nieuwsbrief geldzaken

Afgelopen week werd bekend dat in Nederland het aantal gezinnen dat opgroeit in armoede daalt. Dat is overigens niet voor het eerst; dat is al vanaf 2014 zo. Mooi, zou je zeggen, maar nog steeds gaat het om één op de vijftien gezinnen en ruim 220.000 kinderen. Het blijft dus noodzakelijk om daar aandacht voor te vragen en iets aan te doen. In Alblasserdam wordt maandelijks de nieuwsbrief geldzaken uitgegeven waarin nuttige en bruikbare informatie staat. Inmiddels zijn er ongeveer 250 abonnees, maar dat mogen er meer worden. Stuur een mail naar nieuwsbriefgeldzaken@gmail.com of wijs mensen op het bestaan van deze nieuwsbrief.

Winter3DaagseFoto Kees Jongmans voor website

Een bijzondere actie in deze dagen is de Winter3Daagse2021. Van 16 tot en met 18 december, gedurende drie dagen dus, worden producten opgehaald voor de mensen die het moeilijk hebben, niet kunnen rondkomen en daardoor bij de Voedselbank terecht komen. Deze actie is in vier gemeenten: Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht, Papendrecht en Alblasserdam. Vorig jaar zijn er meer dan 30.000 producten bij de Voedselbank en de Kledingbank bezorgd. In Alblasserdam zijn verschillende plekken waar u spullen kunt afgeven. Zie hiervoor de website www.winter3daagse.nl/inzamellocaties. Via ATOS TV en ATOSrtv.nl kunt op de hoogte blijven van deze mooie actie.

Kopje koffie

Ook eenzaamheid is een grote spelbreker. Rond de feestdagen nog meer dan normaal. En dan komen daar de beperkingen vanwege corona nog bij. U kent vast iemand in uw omgeving (familie, vrienden, buren) die weinig of geen bezoek krijgt. Een kaartje of een kopje koffie kost nauwelijks of geen moeite en doet wonderen. 'Wie goed doet, goed ontmoet.' is een oud Nederlands spreekwoord dat nog steeds opgaat, zeker de komende weken.

Ik wens u allen een vredig en gelukkig kerstfeest en een mooie jaarwisseling.

Kees Jongmans,
wethouder