Plannen

December is de tijd van terugkijken en van plannen maken voor het nieuwe jaar. Helaas is corona dan het eerste dat naar voren komt. Corona bepaalde veel zaken in 2021 en zal ook in (hopelijk maar een deel van) 2022 veel bepalen. We zitten weer in een lockdown vanwege de omikronvariant.

Mijlpalen

De situatie in de ziekenhuizen blijft zorgelijk en intussen zijn we helemaal klaar met de maatregelen. Noodzakelijk ja, maar leuk… Nee! Zeker in deze donkere dagen hebben we behoefte aan gezelschap en juist dat kan nu niet. We moeten er maar het beste van maken binnen de mogelijkheden die er zijn. Ondanks corona hebben we in Alblasserdam toch weer een aantal belangrijke mijlpalen weten te bereiken in de ontwikkeling van het dorp.  

Kloos

Het bestemmingsplan Kloos brengt ons een belangrijke stap dichterbij de sloop en nieuwbouw op het voormalige Mercon Kloosterrein aan de Noord. In totaal kunnen daar 275 wooneenheden verrijzen en de dijk wordt opgehoogd. Het plan biedt perspectief voor veel inwoners die een volgende stap willen zetten in hun wooncarrière. Op hun beurt maken zij ruimte voor starters op de woningmarkt. 

Haven Zuid

Ook is meer duidelijkheid gekomen over de toekomst van Haven Zuid. Een lang en ingewikkeld traject. Het is een moeilijke plek om te ontwikkelen. Dicht tegen industrie en buitendijks. En dan zijn er nog wensen voor sociale huurwoningen en parkeerruimte. Gelukkig hebben we met De Langen & van den Berg/Stevast Vastgoed een ontwikkelaar die wel van een uitdaging houdt. Het komend jaar wordt het plan uitgewerkt, waarna de bouw eind 2023 van start kan.  Arjan Kraijo

Transferium

Ook heeft de raad besloten dat het Transferium aan de zuidkant van de A15 onder de oprit van de brug over de Noord kan komen. Hier kan op een relatief goedkope wijze een parkeerplaats komen voor bezoekers aan Kinderdijk. Zij kunnen de auto laten staan om over te stappen op het shuttlebusje of, nog beter, op de fiets.  

Toekomst

Het was een drukke laatste raadsronde waarin veel piketpaaltjes voor de toekomst zijn geslagen. Wat we in 2022 gaan doen laat zich raden: de plannen uitvoeren! Voor nu wens ik u fijne dagen en een gezegend 2022. Wij hopen u te ontmoeten tijdens de digitale nieuwjaarsreceptie op 5 januari. 


Arjan Kraijo,
wethouder