Lichtpuntje

Zeshonderd jaar na de Sint-Elisabehtsvloed drijft het wiegje van Beatrijs weer in het water bij Kinderdijk. Dit keer in de vorm van een drijvend kunstwerk dat kunstenaar en dorpsgenoot Roel Teeuwen maakte.

Afgelopen vrijdag was de officiële onthulling door Willy de Zoete, loco-commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Het moment werd mooi omlijst met muziek, theater en een lichtshow.

Vakmanschap

Het beeld is een idee van de stichting Het Wiegje van Beatrijs Kinderdijk. Om het bronzen kunstwerk van 400 kilo te laten drijven was veel denkwerk en expertise nodig. Het drijflichaam onder water is een innovatief staaltje Alblasserdams vakmanschap geworden. 

Sage

Als Alblasserdammers hoef ik u de sage van Beatrijs niet uit te leggen, toch? We vertellen elkaar al eeuwen over de baby die na de Sint-Elisabethsvloed in haar wiegje bij Kinderdijk aanspoelde. En over de kat die het wiegje in evenwicht hield door heen en weer te springen. Het beeld van Roel Teeuwen gaat ons helpen om deze sage en het gevaar van het water nooit te vergeten.

Bondgenoot

Het water is onze bondgenoot. We wonen in een oer-Hollands landschap van dijken, molens en gemalen. Ons brood verdienen we in de scheepsbouw of de baggerindustrie. De waterbus vaart af en aan en met mooi weer brengen we onze vrije tijd graag op of aan het water door. Maar het water kan zich ook tegen ons keren. Dat gebeurde bijvoorbeeld tijdens de Sint-Elisabehtsvloed en tijdens de watersnoodramp van 1953. Jaap Paans

Wonder

Afgelopen zomer was het opnieuw raak. De rivieren konden de regenval niet aan waardoor steden en dorpen in het zuiden van het land onderliepen. Gelukkig zijn er knappe koppen die bedenken hoe wij ons met hulp van techniek kunnen wapenen tegen het wassende water. En gelukkig zijn er mooie verhalen zoals van Beatrijs. Een klein wonder als lichtpuntje voor wanneer het tegenzit.

Moeilijke tijd

Die lichtpuntjes hebben we nodig om na een ingrijpende gebeurtenis de schouders er weer onder te zetten. Of om het vol te houden in een moeilijke tijd zoals we nu meemaken. Vergeet dus niet dat ook u iemands lichtpuntje kunt zijn.

Jaap Paans,
Uw burgemeester