De moeite waard

Ik heb in deze column al verschillende keren aandacht besteed aan de verbouwing van de oude bibliotheek tot een nieuwe plek waar Alblasserdammers terecht kunnen met al hun vragen op het gebied van zorg, inkomen en welzijn.

Ik kan u melden dat de feitelijke verbouwing deze week van start gaat en we kunnen toewerken naar een opening in het voorjaar van 2022. 

Jeugdzorg

De organisaties die zich er gaan huisvesten zijn al een tijd aan de slag om te zorgen dat die opening een vliegende start wordt. Ze kennen elkaar, weten waar ze elkaar kunnen versterken en wat ze van elkaar kunnen verwachten. De organisaties zijn allemaal aan de slag voor inwoners met zorgen. En dat zijn er best veel. Een dossier dat veel aandacht vraagt, is de jeugdzorg. Ongeveer 1 op de 10 jongeren krijgt één of andere vorm van jeugdhulp. Dit aantal stijgt al minstens 15 jaar en is niet afgenomen toen vanaf 2015 gemeenten verantwoordelijk werden, integendeel.

Verschillen

Kinderen groeien te veel op met een bepaald beeld. Anders zijn wordt snel als afwijkend en abnormaal gezien. Daar moeten we vanaf. Een kind dat anders is dan gemiddeld is niet gelijk abnormaal en heeft niet per se zorg en hulp nodig. Wel begrip en erkenning en een maatschappij die rekening houdt met verschillen. Dat is geen gemakkelijke opgave waarbij velen een rol spelen zoals familie en vrienden, kinderopvang, school, sportverenigingen, huisartsen, kerken. Dit veranderen kost energie en tijd. Maar het is de moeite waard en zal voortvarend en krachtig vanuit het nieuwe loket aan de Ieplaan worden opgepakt.

Paardenbloem en orchideeKees Jongmans webformaat

Ik hoorde laatst een deskundige die kinderen vergeleek met bloemen. De meerderheid vergeleek hij met paardenbloemen: ze doen het altijd en overal en hebben weinig speciale verzorging nodig. De minderheid vergeleek hij met orchideeën: prachtige bloemen maar je moet ze niet behandelen als paardenbloemen, dan komt er niets van terecht. Let op de soort grond, de temperatuur, de hoeveelheid water, de nodige rust en kijk dan eens wat het resultaat is. Rekening houden dus met het verschil.

Vaccineren

Een ander onderwerp waarover ik regelmatig schrijf in deze column is corona. Ik kan melden dat het gemeentebestuur erg blij is dat de afgelopen week gedurende vijf middagen een bus van de GGD in Alblasserdam stond. Veel inwoners kwamen naar de bus om zich te laten voorlichten. Uiteindelijk kozen ruim 500 mensen ervoor om zich te laten vaccineren. Een prachtig resultaat.

Kees Jongmans
wethouder