Afscheid

Afgelopen week slaagden de examenkandidaten in het VMBO. Ook veel Alblasserdamse jongeren! Fantastisch om te zien dat ook zij - terecht - trots zijn op hun diploma. De vlag hijsen met de schooltas erbij.

Al deze succesvolle VMBO-ers zijn straks onderdeel van de kurk waarop onze samenleving drijft. Alleen al de maakindustrie draagt stevig bij aan onze economie. De Rotterdamse haven verscheept het, hier maken we het! Mensen om trots op te zijn! Jongvolwassenen die een volgende stap gaan zetten. Afscheid nemen van school en klasgenoten. Met weemoed, soms. Vooral opgelucht en blij en met perspectief op werk. Er staat ons en hen veel te doen. Een nieuwe fase breekt aan.

Verdrietig

Afscheid nemen heeft ook een verdrietige associatie. Zeker aan het einde van iemands leven. Als het leven geleefd is. Soms onverwacht en regelmatig als gevolg van onderliggend lijden. Helaas kijken we terug op een periode waarin lokaal, nationaal en internationaal veel afscheid is genomen van mensen die overleden aan de directe of indirecte gevolgen van het COVID-19 virus. We gedenken hen met eerbied, respect en - ik wens het alle nabestaanden toe - met warme herinneringen.

Samenwerking

In het gemeentebestuur nemen we deze weken ook afscheid. Van een coalitiesamenwerking die elf jaar vruchtbaar veel heeft betekend voor de ontwikkeling van ons dorp. Meestal gesteund door de voltallige gemeenteraad. Altijd respectvol en gericht op bestuurlijke continuïteit en stabiliteit. De architect van deze samenwerking heeft de onvermijdelijke conclusie getrokken en zijn bestuurlijke taken in het wethouderschap neergelegd. Het siert de mens en bestuurder in Peter Verheij dat hij serieus, minutieus en zorgvuldig zijn taken overdraagt aan zijn collega’s. Sans rancune en in het belang van het dorp. In juli nemen de gemeenteraad, de regio, het netwerk, collega’s en de medewerkers afscheid van wethouder Verheij. 

Stabiel

Het is goed ons te realiseren dat in de afgelopen 11 jaar een bestuurlijk stabiel gemeentebestuur heeft gefunctioneerd met een structureel financieel gezonde huishouding. Waarin projecten zijn gerealiseerd voor inwoners, veel is bereikt in de buitenruimte, voor en met Ondernemend Alblasserdam, voor behoud van banen of doorgeleiding naar ander werk. Mijlpalen in onze maritieme regio en in ons dorp waaraan op gepaste wijze aandacht zal worden besteed. 

DemocratieJaap Paans

Niets van deze betekenisvolle bijdragen kan worden weggenomen door een keuze uit principiële overtuiging. Een politieke omgeving gedijt bij de kracht van de uitwisseling van argumenten vanuit verschillende overtuigingen. En bij samenwerking om in meerderheid tot besluiten te komen. Minderheidsopvattingen die tegenover meerderheden staan bewijzen de vitaliteit van de democratie. We nemen afscheid van een betrokken wethouder, “in Vertrouwde handen”.

Zomer

Ik kijk uit naar diverse momenten die voor mij liggen. De vakantie breekt aan. Het zomerpaspoort staat bomvol activiteiten voor de jeugd. De Haven-10-daagse in september staat in de steigers. Zaken om naar uit te kijken. Vooral ook omdat ze gelijke tred houden met het naderend afscheid waar ik het meest naar uitkijk. En met mij velen: een definitief afscheid van de coronapandemie.

Ik wens u allen een fijne zomer! Blijf gezond!

Jaap Paans,
Uw burgemeester