Aandacht geven en krijgen

Vanaf zaterdag 25 september is er een grote versoepeling van de coronamaatregelen.

Anderhalve meter afstand houden hoeft niet meer, mondkapjes in het onderwijs vervallen, horeca kan open zonder beperkingen maar wel met voorwaarden (corona-toegangsbewijs) en alle evenementen kunnen onder voorwaarden doorgaan. 

Vaccineren

Dit kan allemaal omdat de vaccinatiegraad voldoende is. Er zijn genoeg mensen die een eerste en tweede prik hebben gehad, zei minister-president Rutte. Ik denk dat de meeste mensen blij zijn met deze versoepelingen. Ik ook, maar er zijn ook nog zorgen. In Alblasserdam is de vaccinatiegraad namelijk lager dan het landelijk gemiddelde.

Laat u informeren

Opvallend is dat hoe hoger de leeftijd, hoe meer mensen gevaccineerd zijn. Van de mensen tot ongeveer 40 jaar is in Alblasserdam minder dan de helft gevaccineerd. Dat wijkt sterk af van het landelijke cijfer. Dat zien we ook terug in de besmettingscijfers. Nog steeds worden er enkele tientallen mensen per week in Alblasserdam positief getest op corona, van wie ongeveer 60% uit de leeftijdsgroep tot 40 jaar. Ik doe een beroep op iedereen die nog niet gevaccineerd is om nog eens goed na te denken over het belang ervan. Laat u goed informeren door deskundige organisaties als GGD en RIVM. Vaccineren doen we niet alleen voor onszelf maar voor iedereen.

Eenzaamheid

Het tweede onderwerp waar ik uw aandacht voor vraag is eenzaamheid, één van de meest besproken onderwerpen tijdens de pandemie. Denk aan kinderen die hun klasgenoten niet zagen, ouderen in verzorgingstehuizen die geen bezoek meer kregen, enzovoort. Hoe mooi is het dan dat vlak na de versoepelingen de week tegen de eenzaamheid 2021 op het programma staat.Foto Kees Jongmans voor website

Speciaal programma

Deze week start op 30 september met een grote bijeenkomst in de Van Nellefabriek in Rotterdam die hopelijk veel aandacht krijgt. Ook in ons dorp is er een speciaal programma. De Stichting Welzijn Alblasserdam heeft 5 verschillende activiteiten bedacht om het onderwerp onder de aandacht te brengen. In de Klaroen en op andere plekken zult u zeker kunnen lezen wat er te doen is. Hopelijk raakt u geïnspireerd.

Duwtje

Vaak echter is het zo dat mensen een duwtje in de rug nodig hebben om in beweging te komen. Iedereen kan dat duwtje zijn. Kent u iemand in uw buurt die misschien last heeft van eenzaamheid? Stap er op af en doe iets. Eenzaamheid is een onderschat probleem waar te veel mensen last van hebben. Volgende week staan we daar extra bij stil maar ook in alle andere weken is aandacht geven en aandacht krijgen van grote betekenis voor ons allen.

Kees Jongmans,
wethouder