(Zwerf)afval

Afgelopen zaterdag was het weer zover. De jaarlijkse World Cleanup Day. Een wereldwijde actie om zwerfafval te verwijderen uit de natuur, van de wegen, uit parken en van paden.

Ook in Alblasserdam deden dankzij organisator Peter van der Spoel ongeveer 120 mensen mee. Ieder kwartaal houdt Peter van der Spoel een dergelijke actie waaraan intussen steeds meer mensen meedoen. Opvallend was zaterdag dat er opnieuw veel kinderen met hun ouders deelnamen. Zij geven ons allemaal het goede voorbeeld. Net als mensen die op eigen initatief zo af en toe tijdens een wandeling helpen opruimen. Hulde daarvoor.

Dankbaar

Is het allemaal wel zo erg met dat zwerfafval? Die vraag krijg je weleens. Het beste beeld krijgt u daarvan door een volgende keer zelf mee te doen. En ja, het is nog steeds erg! Dat ondervond een recordaantal Alblasserdammers afgelopen zaterdag en ik ben hen zeer dankbaar. Evenals de organisator Peter van der Spoel. Vanuit de gemeente Alblasserdam ondersteunen we zijn initiatief van harte. We helpen hem waar nodig en leveren onder andere de prikkers, zakken en handschoenen en zorgen dat het afval wordt afgevoerd.

Buiten Beter

Deze vrijwilligersactie komt bovenop de inzet van onze medewerkers van de buitendienst om Alblasserdam schoon, heel en veilig te houden. Sinds vorig jaar hebben we, als onderdeel van ons programma Buiten Beter, een extra ploeg collega’s die zich 1,5 dag per week volledig richt op het ruimen van zwerfafval. Dit gebeurt naast het legen van afvalbakken en ruimen van zwerfafval dat we al deden. De hoeveelheid afval die we opruimen wordt ondertussen niet minder. Het lijkt dweilen met de kraan open. Na zo’n dag is dat opnieuw mijn waarneming. Dat is een trieste balans. Hoe zet je mensen opnieuw aan het denken? Waar komt dit vandaan? Hoe kunnen we dit effectiever aanpakken? 

(Consumptie)gedrag

Het is in mijn ogen een uiting van een buitengewone onverschilligheid en slordigheid. En een symptoom van de consumptiecultuur en -maatschappij waarin velen dus blijkbaar zelfs niet meer de moeite nemen hun afval op te ruimen maar die in ‘onze’ buitenruimte achterlaten. En  ‘ons’ slaat dan op alle Alblasserdammers. Het bijzondere is dat dit (zo veronderstel ik) waarschijnlijk bij deze mensen thuis niet gebeurt. Stel u zich voor: blikje frisdrank leeg? Gooi maar achter het bankstel, een ander ruimt het wel op. Sigaret op? (wat overigens sowieso een slechte gewoonte is); piek maar door de kamer. Met het stofzuigen komen we de peuk wel weer tegen. Chipszak leeg? Ach, laat maar liggen. 

Absurd

U begrijpt het absurde van dit gedrag. Dat geldt buiten net zo goed als binnen. Het is heel gewoon om je afval in de daarvoor aanwezige bakken te doen of thuis weg te gooien. Ik beschouw het als een onderdeel van rentmeesterschap. Zuinig zijn op de schepping, netjes omgaan met onze spullen en zorgvuldig omgaan met onze omgeving. Het zou toch niet nodig moeten zijn om onze inwoners op te roepen om afval geen zwerfafval te laten worden? 

Afval verminderen en scheidenWethouder Peter Verheij

Naast de 120 vrijwilligers kunt u allemaal een bijdrage leveren. In de eerste plaats door goed te letten op uw aankopen en wellicht toch te kiezen voor een duurzamer verpakt product. Terecht lobbyen gemeenten bij het Rijk om de leveranciers en producenten van verpakkingen te laten zorgen voor minder en herbruikbare verpakkingen. Dit gebeurt onder andere door statiegeld in te voeren op blikjes en flesjes. Om die reden heeft ook de gemeente Alblasserdam zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Ook kunt u bijdragen aan het hergebruik van materialen door goed uw GFTE (groente-, fruit-, en tuinafval en etensresten), PMD (Plasticverpakkingen, Metaal en Drankkartons) en papier te scheiden. Binnenkort hopen we dit voor bewoners van hoogbouw makkelijker te maken door ook daar GFTE containers te plaatsen. Deze maand spreekt de gemeenteraad hierover. We zijn stappen verder dan een aantal jaren terug, maar de sleutel ligt bij het gedrag van u en mij.

Positief

Deze wat sombere mijmering over (zwerf)afval wil ik positief eindigen. U kunt namelijk allemaal bijdragen aan een schoner en beter Alblasserdam. En ik heb er vertrouwen in dat wij met z’n 20.000-en sterker zijn dan het aantal mensen dat zijn gedrag niet wil of zal aanpassen. Mag ik op u rekenen?

Peter Verheij,
wethouder