Uit de steigers…

Het zal veel Alblasserdammers opgevallen zijn. Het gemeentehuis is uit de steigers en daarmee komt een voor velen vertrouwd gezicht weer tevoorschijn.

Het markante en industrieel aandoende gebouw herwint met een frisse blik zijn plek in het centrum van ons dorp. En daarmee blijft het een baken van de rijke maritieme en industriële wortels die Alblasserdam heeft.

Toegankelijk

De contouren van de nieuwe entree zijn inmiddels zichtbaar en krijgen gestalte. Daarmee krijgt het gemeentehuis ook een vernieuwd gezicht. Meer uitnodigend, meer toegankelijk en meer transparant. En dat is dan weer een verwijzing naar wat we als gemeente willen zijn: uitnodigend, toegankelijk en open. Het meeste werk is echter binnen gaande. Van kelder tot nok is een grondige renovatie aan de gang om het pand weer bruikbaar te maken voor de periode vanaf medio 2020. Een huis waarmee we het voorbeeld geven voor onze ondernemers, onze partners en inwoners op het gebied van onder andere duurzaamheid (label A), maatschappelijke verantwoordelijkheid (werkcafé door het Leerwerkbedrijf Alblasserdam) en gastvrijheid (iedereen is welkom).

Forse uitdaging

Hoewel dit van buiten moeilijk zichtbaar is, zullen diegenen die op de Dag van de Bouw of op een later moment binnen zijn geweest, erkennen dat er aan de binnenkant een forse metamorfose gaande is. Vanuit een vaste basis van de architectuur die het gebouw binnen en buiten kenmerkt, komt een vernieuwde inrichting tot stand. Een opgave die sinds de bouw in 1963-1965 niet is voorgekomen en ook naar verwachting de komende 40-50 jaar niet meer zal voorkomen. Het is een opgave die in tijd, geld en planning een forse uitdaging kent en naar verwachting ook binnen die randvoorwaarden gerealiseerd zal worden. Alblasserdam is daarmee voor de komende decennia (Deo Volente) voorzien van een nieuw kloppend hart van veel dienstverlening. 

Thuisbasis

Het gebruik van het huis is natuurlijk de kern van de zaak. Het gemeentehuis wordt een plek voor ontmoeting en ontwikkeling, waar in alle openheid wordt samengewerkt aan persoonlijke en maatschappelijke groei. De jongste inwoner tot de oudste inwoner zal bediend worden in, door en vanuit dit vernieuwe huis van Alblasserdam. Wethouder Peter VerheijHet wordt de thuisbasis van onder andere de Bibliotheek AanZet, Dienstverlening Drechtsteden, het lokale team van de politie en het werkcafé van Leerwerkbedrijf Alblasserdam. De historische vereniging zal er een tentoonstellingsfunctie gaan invullen.

Lach en traan

Het gemeentehuis wordt een plek waar partners in het sociaal, maatschappelijk en economisch domein elkaar zullen versterken door verbindend, lerend en benaderbaar te handelen. Zowel onderling als naar inwoners, ondernemers en partners. De menselijke maat staat er centraal. Het gemeentehuis wordt weer het hart van de Alblasserdamse democratie waar iedereen welkom is en gehoord wordt. Er is ook weer ruimte voor een lach en een traan, want de functie van trouwlocatie wordt in ere hersteld. En het wordt een plek waar het heden en verleden van Alblasserdam tastbaar en zichtbaar zullen zijn. Daarover later meer…

Peter Verheij
Wethouder