Terugblikken

Aan de vooravond van het nieuwe jaar schrijf ik deze laatste collegecolumn van 2020. De periode tussen kerst en oud en nieuw is bij uitstek de periode om terug te blikken op het voorbije jaar.

De kranten staan vol met terugblikken en lijstjes van gebeurtenissen en personen die in 2020 het jaar bepaalden. 

Nieuws

Normaal gesproken vind ik het best leuk om dat allemaal te volgen. Met melancholische gevoelens als gevolg: ‘ Oh ja, dat is waar ook, was dat dit jaar?' 'Wat vliegt de tijd', enzovoorts. Dit jaar heb ik er niet zo’n zin in. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar vrijwel al het nieuws uit het voorbije jaar is overgoten met corona. Alles en iedereen is aangeraakt door dit virus. Misschien niet letterlijk, maar dan toch wel overdrachtelijk. Het werk lag stil of veranderde ingrijpend. De scholen gingen dicht, weer open en weer dicht. En helaas hebben we ook in Alblasserdam te maken gekregen met mensen die ziek werden en die overleden.

Mijlpalen

Natuurlijk waren er ook lichtpunten en werden er mijnpalen gehaald. Voor ons waren dat onder meer het opleveren van het gemeentehuis en het Raadhuisplein en recentelijk de camperplaats. Maar dit konden we niet echt met u vieren. 

Dromen

Ik heb veel meer zin om vooruit te blikken en te dromen over de periode na corona. Hopelijk herkent u dat? Het licht aan het einde van de tunnel is in zicht. Een vaccin is beschikbaar en er komen er nog meer. Hoe zal het leven eruit zien als corona de wereld uit is? Ergens in 2021 zal dat toch zeker wel het geval zijn? Persoonlijk hoop ik dat het inenten met dit vaccin op grote schaal en door een overgrote meerderheid van de inwoners van Alblasserdam zal gebeuren. Zodat we weer bij elkaar kunnen komen, elkaar mogen omhelzen, de hand mogen drukken en elkaar kunnen herkennen zonder gezichtsmasker. Wat zou dat fijn zijn.

LessenArjan Kraijo

Weer op vakantie kunnen gaan en kunnen gaan en staan waar we willen. Terug naar hoe het vroeger was. Of nou ja, misschien niet helemaal…Laten we de lessen van het afgelopen jaar daarbij niet vergeten. We hebben gemerkt dat werken vanuit huis best mogelijk is en ook voordelen kan hebben.  Minder files om er maar één te noemen. En is het nou echt nodig om drie keer per jaar met het vliegtuig op vakantie te gaan? 

Milieuwinst

En dan wacht ons nog de jaarovergang zonder vuurwerk. Persoonlijk ben ik erg benieuwd naar de ervaringen, misschien is het voor herhaling vatbaar? De milieuwinst van minder vervoersbewegingen en minder vuurwerk is fors. Hoe het ook gaat worden, vanaf deze plek wens ik u allen een gezond en voorspoedig, coronavrij jaar. Ik hoop u te ontmoeten tijdens de eerste en hopelijk laatste digitale nieuwjaarsbijeenkomst op woensdag 6 januari.

Arjan Kraijo
wethouder