Opletten geblazen

Er bestaat een soort buitencategorie laaghartigheid in onze samenleving. Mensen die kwetsbaren, veelal ouderen, door middel van list, bedrog, spelletjes en smoesjes proberen op te lichten.

Ik word altijd een beetje misselijk als ik eraan denk dat er dus mensen ‘s morgens opstaan met het plan om bij een oudere dame aan te bellen, haar wijs te maken van een officiële instantie te zijn en binnen te komen. En als zij even iets gaat pakken in de keuken zo snel mogelijk zo veel mogelijk te stelen.

Nare constatering

Het is maar een van de vele scenario’s waarmee ouderen te maken kunnen krijgen. Het is opletten geblazen en dat is een heel nare constatering. Veel voorkomend zijn babbeltrucs, waarbij dus iemand heel overtuigend kan doen alsof ie écht die handtekening nodig heeft, of even binnen moet komen. Daarnaast zien we veel hulpvraagfraude, waarin mensen bijvoorbeeld een Whatsappje krijgen met de boodschap dat 'zoonlief' een nieuwe telefoon heeft en oh ja, ook effe snel geld nodig heeft. Ook meekijken met pinnen en phishing, nepmailtjes die van bijvoorbeeld de bank of de belastingdienst lijken, komen veel voor.

Campagne

Deze maand voert het ministerie van Justitie en Veiligheid de campagne Senioren en Veiligheid. In samenwerking met veel andere partijen wordt gedurende de hele maand aandacht besteed aan die vormen van criminaliteit waarvan ouderen regelmatig slachtoffer worden. Doel van de campagne is om bewustwording onder ouderen en kwetsbare mensen te vergroten en hen te helpen ervoor te zorgen dat ze geen slachtoffer worden.

WebinarWethouder Dorien Zandvliet

Het is het echt waard om de voorlichtingsfilmpjes te kijken die ook op televisie langskomen. Daarnaast wordt elke week een webinar georganiseerd met experts op het thema van die week, waar ook meer inhoudelijke adviezen en tips worden gedeeld. Het is allemaal te vinden op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.

Laf

Allemaal heel goed om mensen weerbaarder te maken en ik hoop dan ook dat heel veel mensen iets van de campagne meekrijgen. Maar man man man, hoe laag ben je gezonken, hoe laf, verachtelijk en onfatsoenlijk ben je als dit soort dingen doet.

Dorien Zandvliet,
wethouder