Nieuwe start

Iedere zomer maken we een nieuwe start. Dit jaar meer dan ooit.

We wachten op de start van een nieuw schooljaar: in de klas of online of een combinatie van die twee. We starten een nieuw seizoen hard werken tot onze volgende vakantie. We beginnen aan een nieuwe baan, een nieuw sportseizoen, een nieuw avontuur, boekjaar of aan een onzekere, nieuwe toekomst. Juist die zal dit jaar meer voorkomen dan ooit. Het virus, hét ‘C-woord’: Corona of COVID-19, is daarvan in veel gevallen de veroorzaker.

Nieuwe besmettingen

We moeten een nieuwe start maken of we nu willen of niet. Er is aanleiding voor. Meer dan tien weken zijn er geen nieuw geregistreerde Alblasserdammers opgenomen in een ziekenhuis. Maar dat het virus nog rondwaart is een feit, want in tien dagen, tussen 3 en 13 augustus, steeg het aantal geregistreerde besmettingen in Alblasserdam met tien procent. Waar meer mensen zich laten testen, zijn helaas ook meer besmettingen geregistreerd: vijf in tien dagen. 

Jong volwassenen, kinderen, ouderen. In onze regio Zuid-Holland Zuid zien we besmettingen in alle leeftijdscategorieën. Wie deze zomer in Nederland is gebleven kan blijven vasthouden aan de 1,5 meter afstand-regel die zo succesvol was dit voorjaar. Wie uit het buitenland is teruggekeerd heeft praktijkervaring met mondkapjes opgedaan. Ook ik. Laten wij allemaal die 1,5 meter weer terug in ons systeem opnemen, ‘automatiseren’. Samen met handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog en thuis blijven in combinatie met laten testen bij lichte klachten. Wacht niet, maak meteen die afspraak! Er is voldoende testcapaciteit in onze regio. 

Houd afstand

Voor al die mensen die op vakantie inmiddels gewend zijn geraakt aan dat mooie design mondkapje: gebruik hem! Bijvoorbeeld als je gaat winkelen. Heb je er een van stof, was hem dan regelmatig. Heb je er een van papier? Gooi ze bij het restafval. Laat ze niet slingeren. Het helpt verspreiding van ziektekiemen te voorkomen en beschermt ons milieu.

Eén ding moet duidelijk zijn: mondkapjes dragen komt niet in de plaats van afstand houden. De 1,5 meter regel gaat vóór: Samen houden we afstand voor elkaar! Tegelijk met handen wassen en schoonmaken wat je aanraakt. 

Een schone zaak! Normaal toch?

De komende tien dagen bereiden we ons op tal van manieren voor op een nieuwe start. Persoonlijk wacht mij komende maanden een nieuwe start in een andere wijk van Alblasserdam. Een nieuwe woning, een andere Burgemeester Jaap Paansomgeving, nieuwe buren en het loslaten van wat waardevol en dierbaar is. In goede harmonie. Dankbaar voor wat het leven ons tot hier heeft gebracht.

Zoals gezegd: voor velen breekt een tijd van loslaten en een nieuw begin aan. Eén ding weten we zeker: een nieuwe start brengt nieuwe kansen. Laten we die samen pakken. Samen tegen Corona en met elkaar! Een nieuwe start, een nieuw begin!

Hartelijke groet,

Jaap Paans
Uw burgemeester