Mobiel
Ik vind ze nog het meest lijken op kleine pausmobieltjes, maar het zijn echte autootjes. Ze zijn niet zo groot, rijden elektrisch en kunnen drie mensen vervoeren. Er kan zelfs een rollator mee. Ik heb het natuurlijk over de Wijkhopper. Een heel nieuw fenomeen waar we eigenlijk gewoon hartstikke trots op kunnen zijn.
Voor wie?
Het zit namelijk zo: mensen die niet zelfstandig voor hun vervoer kunnen zorgen en mensen die 75 jaar en ouder zijn, komen in aanmerking voor een pas van de Drechthopper. Dat is al een wat ouder fenomeen. De Drechthoppers zijn die busjes die je wel eens ziet rijden en die zorgen dat mensen bijvoorbeeld bij het ziekenhuis kunnen komen, of bij de verjaardag van hun kleinkind, of bij de dagbesteding. Vanuit de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning prachtig geregeld.
Samenwerking
Wij zorgen samen met de andere gemeenten in de Drechtsteden voor dit vervoer. En omdat we die samenwerking hebben, kunnen we net wat meer verzinnen en uitproberen. En wat bleek: mensen moeten voor korte ritjes soms wel heel lang wachten. En toen is dus de Wijkhopper bedacht. Helemaal nieuw in Nederland en vooralsnog dus uniek voor de Drechtstedengemeenten, al hopen we natuurlijk dat het iets landelijks gaat worden. Dat andere gemeenten dit ook gaan invoeren.
In het dorp
Geen busje meer dus en hij gaat ook in principe niet de gemeentegrens over. Mensen die een pas hebben, kunnen hem bestellen en dat kan tot een kwartier van te voren. Om je bijvoorbeeld naar de markt te brengen, naar de opticien, de fysiotherapeut, naar Landvast of naar de huisarts. Of misschien woont uw kleinkind wel in het dorp en is het ritje daarvoor nodig?
En natuurlijk gaat de Wijkhopper ook rijden van en naar het Huis voor de Samenleving als dat af is en waar de bibliotheek, de gemeente, de politie en werkleerbedrijf Smile samen in een gerenoveerd Cortgene 2 zitten. Ik ben in ieder geval ongelofelijk blij dat het gelukt is. Dat de Wijkhopper nu gaat rijden!
Dorien Zandvliet
Wethouder