Geopende deur

Het coronavirus heeft veel impact op onze samenleving. Veel deuren die normaal open staan, zijn nu gesloten.

Scholen, sportvoorzieningen, restaurants, kappers. Sommige ondernemers sloten de deuren omdat de vraag naar hun product of dienst (tijdelijk) weggevallen is. Ook veel zorgvoorzieningen sloten de deuren voor bezoekers. Net als, noodgedwongen, mensen op een hogere leeftijd of met een kwetsbare gezondheid. Dat is pijnlijk! Ook nu is het belangrijk naar elkaar om te zien en (noodgedwongen) de digitale mogelijkheden te benutten om met hen in contact te blijven of, heel traditioneel, een kaartje of bloemetje te sturen. 

Oog voor bedrijven

We leven van harte mee met de vele bedrijven die ook getroffen zijn door de gevolgen van het coronavirus. De maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben grote impact op onze bedrijven. Wij begrijpen dat deze maatregelen zorgen voor veel onzekerheid en spanning, voor nu en de toekomst. Wekelijks is er veel contact met ondernemers, we informeren hen via onze nieuwsbrieven over de actualiteiten en de regelingen die getroffen zijn om de schade gedeeltelijk op te vangen. Wekelijks is er overleg tussen ondernemersverenigingen, het ondernemersfonds Alblasserdam, onze bedrijvencontactfunctionarissen en mijzelf. Ook met de winkeliersverenigingen houden we wekelijks contact. Heeft u vragen of suggesties? Wij horen het graag.

Koop lokaal!

Hoewel de meeste winkels nog wel open mogen zijn er veel minder mensen die de wel geopende deuren passeren. Enerzijds is het begrijpelijk. Uit voorzorg en conform de oproep vanuit de overheid blijven mensen thuis en doen alleen de strikt noodzakelijke (vaak dagelijkse) boodschappen. Gelet op de drukte bij de pakketbezorgers is te vrezen dat de overige aankopen echter verschoven zijn naar online webshops. En dat is zorgelijk. Onze winkeliers zetten al jarenlang hun beste beentje voor om Alblasserdammers van de juiste producten te voorzien. Dam/Plantageweg, Makado, van Eesterensingel, Touwbaan en Scheldeplein. Zij waren er altijd voor ons, bent u er ook nu voor hen? Juist nu is steun voor hen hard nodig. Indien zij en u de passende maatregelen in acht nemen is het gewoon mogelijk bij hen in de winkel te komen. De 1,5 meter -regel wordt over het algemeen goed in acht genomen door bezoekers en de winkeliers hebben een passend deurbeleid ingevoerd. En als u toch aarzelt: er zijn bezorgmogelijkheden genoeg. De winkeliers nemen telefonisch, per e-mail of via hun lokale webshop graag uw bestelling aan. Liever zien ze u in de winkel!Wethouder Peter Verheij

Kerken

Ook kerken moesten noodgedwongen de deuren sluiten voor bezoekers. Waar normaal gesproken duizenden Alblasserdammers iedere zondag één of meerdere keren hun kerk bezoeken, wordt nu noodgedwongen vanuit huis meegeluisterd met de dienst. Een dienst met minimale bezetting van predikant, enkele kerkenraadsleden, een koster en een organist. Het samenkomen met de gemeente wordt node gemist! Ik lees echter in Openbaring 3 van een andere geopende deur. En niemand kan die sluiten. Die geopende deur wens ik de voorgangers en u allen van harte toe! 

Peter Verheij,
Wethouder