December

Het einde van het jaar komt in zicht, dat merk je aan alles. De dagen zijn kort en in veel woonkamers branden de lichtjes van de kerstboom al.

December is de maand waarin we terugblikken op wat achter ons ligt en vooruitkijken naar wat komen gaat. Maar december is vooral de maand van gezelligheid. Van Sinterklaas, kerstmis en van de jaarwisseling.

Besmettingen

De feestdagen verlopen dit jaar anders dan anders. Met de hele familie rond een lange tafel tijdens de kerstdagen of met een grote groep vrienden uitbundig het nieuwe jaar welkom heten; het zit er zeer waarschijnlijk niet in. Het zal u vast niet ontgaan dat het aantal besmettingen met het coronavirus nog steeds niet hard terugloopt. De cijfers schommelen. De ene dag is er een daling en de volgende dag zijn er weer meer besmettingen. Misschien hoorde u het ook op het journaal: de meeste besmettingen gebeuren in de huiselijke kring.

Kater

Laten we er met elkaar voor zorgen dat we geen kater overhouden aan de feestmaand december. Dat kunnen we ons echt niet permitteren, daarvoor zitten we al te lang opgescheept met al die beperkingen. Hoeveel mensen we precies thuis mogen ontvangen tijdens de feestdagen was nog niet bekend toen deze krant werd gedrukt. Kijk voor de laatste informatie hierover op wwwzhzveilig.nl.Jaap Paans

Vuurwerk

U zult vast ook gehoord hebben dat het kabinet het afsteken van vuurwerk tijdens de aankomende jaarwisseling heeft verboden. Die beslissing is genomen om de mensen in de zorg, maar ook de handhavers niet nog meer te belasten. Ik weet dat dit een teleurstelling is. Voor velen van u is oud en nieuw onlosmakelijk verbonden met machtige knallen en spetterend sterren. Dat zit er dit jaar niet in, maar natuurlijk kunt u de jaarwisseling nog steeds vieren als u rekening houdt met de maatregelen. Meer over het vuurwerkverbod en wat wél kan leest u op een dubbele pagina in het hart van deze krant. U kunt ook kijken op www.alblasserdam.nl/jaarwisseling

 

Improviseren

Kerstmis en oud en nieuw zullen anders verlopen dan we gewend zijn, dat staat wel vast. Het wordt een beetje improviseren, net zoals op heel veel andere momenten in dit vreemde jaar. Ondanks dat wens ik u heel fijne, veilige en gezonde feestdagen toe!

Jaap Paans
Uw burgemeester