Verhuizen

Al heel lang praat de gemeente over de verhuizing van het woonwagencentrum aan de Staalindustrieweg. Ik ben er als wethouder pas sinds 2014 bij betrokken, maar de gemeenteraad heeft in 2012 al besloten dat de verhuizing van het centrum naar de locatie moest die nu de Vlietbaan heet.

Achter Sportpark Souburgh, als buren van de Atletiekvereniging. In 2019 moest de verhuizing klaar zijn. Een project dat veel voeten in de aarde had, waar veel mensen bij betrokken waren. Daarom hebben we dat stap voor stap, alles afwegend, heel zorgvuldig willen doen. De locatie lag al een paar weken klaar. De verhuizing kon beginnen.

Hele hebben en houden

Maandag 13 mei 2019 was het dan eindelijk zo ver. Die middag fietste ik langs de Staalindustrieweg. Ik bleef even staan om te kijken. Een spectaculair gezicht als een woonwagen met een enorme kraan omhoog gehesen wordt. En wat spannend ook. De gesprekken met de bewoners die ik had bevestigden dat. Het is toch je hele hebben en houden dat wordt opgetild. Het is verhuizen met je hele huis en dan wil je dat ze daar voorzichtig mee omgaan. De bewoners hadden dan ook zelf de vervoerder geregeld. Een bedrijf waar zij vertrouwen in hadden.

Drie nachten

Het was een verhuizing van grote woningen. Soms meer dan tien meter breed. Daarom werden op sommige plekken verkeersborden, verkeerslichten, beplanting of andere dingen verwijderd. Ook moesten we ervoor zorgen dat tijdens de verhuizing niemand anders van de route gebruik kon maken. En er moest een route gemaakt worden over het Sportpark. Uiteindelijk is daarom gekozen om de verhuizing in drie nachten te laten plaatsvinden. Op die manier zouden zo min mogelijk mensen last hebben en konden de activiteiten op het sportpark tóch doorgaan.

Geplaatst

De wagens die in één nacht vervoerd werden, werden op het sportpark opgesteld. De volgende ochtend werden die wagens geplaatst op hun nieuwe plek. Weer een gigantische hijskraan en weer een spectaculair gezicht. Maar uiteindelijk, op donderdagochtend stonden ze er allemaal. De verhuizing is achter de rug. Het project nog niet. De nieuwe locatie moet nog verder ingericht en de oude locatie wordt een bedrijventerrein. Genoeg te doen dus nog.

Vanaf deze plek bedank ik de bewoners, omwonenden, de raadsleden, de verenigingen, de projectleiding, iedereen die heeft meegewerkt voor hun bijdrage aan deze verhuizing.

Dorien Zandvliet
Wethouder

Verhuizing woonwagens