Vakmensen gevraagd
“Twee miljoen communicatiewetenschappers en niemand die een kraan kan repareren.” Deze woorden sprak cabaretier Pieter Derks op 31 mei 2018 uit tijdens zijn column in het Radio1-programma ‘De Nieuws-BV’. Hij refereerde daarmee aan het feit dat het nog steeds zo is dat jongeren geneigd zijn om niet-technische opleidingen te kiezen. En dat dat een probleem is. Want onze samenleving heeft mensen nodig van allerlei opleidingen.
Natuurlijk moeten er advocaten zijn en bedrijfseconomen en accountants en bestuurskundigen en communicatiewetenschappers. Maar er is een tekort aan mensen in zorg en onderwijs en er zijn veel te weinig mensen in de techniek-, logistieke, bouw- en infrasector. Ofwel er zijn te weinig vakmensen.
Tekort aan personeel
Het Economisch Instituut voor de Bouw berichtte eind oktober dat de helft van de bouwbedrijven projecten moet uitstellen door een te kort aan personeel. Jongeren vinden de bouwsector, maar ook andere technische beroepen minder aantrekkelijk.
Waar dat aan ligt?
Pieter Derks geeft er in zijn column een mogelijk antwoord op. Ergens in de afgelopen jaren, zo zegt hij, is het misverstand ontstaan dat dingen weten meer waard is dan dingen doen. En dat terwijl we de mensen die dingen doen zo hard nodig hebben.
Techniekroute
En wat was ik daarom blij met onze Techniekroute. Een woensdagochtend in februari waarin alle leerlingen van alle groepen acht van alle basisscholen twee Alblasserdamse bedrijven bezoeken. Bedrijven in de technische sector: bouw, installatietechniek, beveiliging, logistiek, maakindustrie. Noem maar op. De kinderen maken kort kennis met het bedrijf, leren wat het bedrijf te bieden heeft en wat zij er zouden kunnen doen. Gelukkig hebben we zoveel van dat soort bedrijven in ons dorp en gelukkig willen er zo veel bedrijven aan dit project meedoen. En nu maar hopen dat er een paar kinderen tussen zitten die ‘s avonds thuis dachten: “Het was wel heel leuk bij dat bedrijf, ik vraag me af wat ik moet doen om daar te mogen werken”.
Dorien Zandvliet
Wethouder