Samen-leven is een werkwoord

Een beetje apart en heel divers. Ouwe plekkies en nieuwe ontwikkelingen. Natuur en industrie. Rivier en polder. En inwoners die bekend staan om hun 'dat-gaan-we-doen mentaliteit' en dat iedere keer weer laten zien.

Ondernemend, hard werkend. Niet alleen in hun werkzame leven, maar juist ook op andere fronten. Als het gaat over percentages vrijwilligers staat Alblasserdam nog altijd ergens bovenin de lijstjes.

Ik hou van Alblasserdam

Mijn kinderen groeien hier op. Ze zitten op sportclubs en hebben het naar hun zin op school. Ze spelen buiten, lenen boeken bij de bieb, gaan naar de bios. Ze zijn jong en heerlijk onbevangen. Op de sportclub zitten kinderen met andere achtergronden dan zij, als ze op straat spelen dan spelen ze met iedereen. Wat maakt hen het uit. Sporten is sporten en spelen is spelen.

Diversiteit

Ons dorp is hartstikke divers. Met onze iets-meer-dan-20.000 inwoners die er zulke verschillende opvattingen op na houden, zou samen-leven een heel groot probleem kúnnen zijn. Dat is het niet. In Alblasserdam lijken we het gewoon voor elkaar te krijgen om in diversiteit op een klein oppervlak een samenleving te vormen. Een samenleving die, als het er toe doet, zich van zijn beste en meest saamhorige kant laat zien.

Jezelf kunnen zijn

En toch betekenen die verschillende achtergronden en verschillende denkwijzen en levensovertuigingen iets. We zien ook in onze samenleving dat mensen vragen stellen over wat het betekent om jezelf te kunnen zijn. Helaas constateren we ook dat er op sommige plekken verharding optreedt. Dat er mensen zijn die zich onveilig voelen, worden gekwetst, gediscrimineerd en bedreigd.

Van plagen tot doodsbedreigingen

We weten dat LHBTI-ers: Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen, Transgenders en Interseksuelen dit in Alblasserdam meemaken in alle variaties. Van plagen tot doodsbedreigingen en alles wat daar tussen zit. Ook andere Alblasserdammers - individueel of behorend bij een groep, geloofs- of levensovertuiging - hebben soortgelijke ervaringen. Ik schrok daar ontzettend van. Ik bedoel, kom op Alblasserdam! Natuurlijk hebben we onze verschillen. Maar als mensen dit soort ervaringen hebben in ons dorp, dan moeten we daar iets mee! Ik wil heel graag dat mijn kinderen hun onbevangenheid nog een tijd houden. Dat zij niet te maken krijgen met die lelijkheid die blijkbaar ook in ons dorp aanwezig is. Soms sluimerend en soms expliciet.

Doe mee aan de dialoog

Laten we alsjeblieft het gesprek aangaan. Doe mee met de dialoog Veilig Samen-leven in Alblasserdam. Help mee, praat mee! Mail ons via bestuurssecretariaat@alblasserdam.nl onder vermelding van 'Dialoog veilig samen-leven in Alblasserdam'. Op www.alblasserdam.nl/veiligsamenleven leest u hier meer over. Sluit aan! Samen maken we Alblasserdam tot een gemeente waarin samen-leven in vrijheid een gemeenschappelijke betekenis heeft. Voor, door en van alle Alblasserdammers.

Dorien Zandvliet
Wethouder