Ongeremd

De scholen hebben hun deuren gesloten. De kinderen hebben zomervakantie en veel ouders inmiddels ook. De 'bouwvak' is begonnen en velen reizen af naar de kust, de camping en/of het buitenland.

Paardenmarkt

De remmen zijn los, de tassen en koffers gepakt. Ook Alblasserdam maakt zich op voor een zonnige zomervakantie. Maar eerst is het tijd voor de Sint Jacobus paardenmarkt, zoals altijd op de vierde woensdag van de maand juli. Hoefgetrappel en geslenter. Gierende remmen en snel voorbij flitsende renners. De liefhebbers zijn goed te herkennen!

Hartverwarmend

Ongeremd zijn ook de hartverwarmende bijdragen aan de sponsoractie voor Rien, getroffen door de slopende ziekte ALS. Velen zwommen meer dan €20.000,- bij elkaar voor het goede doel: een digitaal spraakherkenningssysteem en een rolstoelbus om kwaliteit van leven te blijven bieden.  Een geweldig teken van medemenselijkheid! Applaus voor de liefhebbende dochter die deze crowdfunding op touw zette. Een voorbeeld voor velen! Én...doneren kan nog!

Schaduwrandjes

De zomer zou de zomer niet zijn als er ook geen schaduwrandjes te vinden zijn.
Ongeremd zijn zij die hun afval niet opruimen na 'aangenaam verpozen' aan de waterkant of op het strandje van het Lammetjeswiel. Of zij die met veel hinder veel te hard over de Alblas varen met afkalvende oevers en risico's op overvaren van zwemmers tot gevolg.

Burgemeester Jaap PaansCynische spechten

Eenzaam zijn zij die als 'cynische spechten' ongeremd hun gal blijven 'tikken' op social media.
Natuurlijk, kritiek spuien mag. Zeker in een democratie hoort een volwassen tegengeluid. Niet ieder vogeltje zingt immers hetzelfde als zijn buurman. Omgekeerd aan de tak hangend werpt een ander geluid nieuw licht op de zaak. Dat is goed, daarmee houden we elkaar scherp. Valse noten blijven lang hangen. Ze knagen zich vast in het geheugen.
Bijvoorbeeld van hen die zich niet kunnen verdedigen: hardwerkende medewerkers van bedrijven én van de overheid. Zij verdienen het om in hun waarde gelaten te worden. Zij verdienen het om verdedigd te worden tegen persoonlijke aanvallen, smaad, laster en vuilspuiterij. Zij verdienen ons respect en anonimiteit. Zodat ook zij deze dagen van een welverdiende vakantie kunnen genieten. Ongeremd!

Ik wens u een gezonde zomervakantie!

Jaap Paans, burgemeester