Luchten

Wie de afgelopen week bij het eerste ochtendgloren tussen half acht en half negen naar het oosten keek zag prachtige luchten. Aan de rand van het Natura2000-gebied was de opkomende zon in combinatie met oranje atmosfeer, azuur blauwe hemel en her en der een schaduw van een bomenrij, bebouwing of een vogelvlucht een lust voor het oog.

Soortgelijk was het beeld in de avondschemer op het rivierwater of bij de halte van de waterbus. Of bij de grote jachtenbouwer waar wederom een lust voor het oog naar buiten is gereden om donderdag per ponton naar Rotterdam te vertrekken. Een prachtig schip omlijst door okergele luchten!

Luchten

Afgelopen zondag hebben honderden zo niet duizenden Alblasserdammers, te voet of op de fiets, in de lentezon prachtige vergezichten gehad. Uitkijkend over de boezem van de Nederwaard of Overwaard, een typisch Hollands tafereel ingekleurd met passerende voorbijgangers. Autochtoon of internationaal. Uit alle windstreken begroetten de mensen elkaar in het voorbijgaan. Een schilderachtig decor met gevarieerde luchten als aanmoediging voor een goed gemoed.

Alblasserdam trending topic

Enkele honderden Alblasserdammers werden ruim een week terug in hun directe leefomgeving getroffen door misselijkmakende luchten. Voor veel meer mensen was het een stank die 'niet te harden' was. Tot achterin noordoost Nederland was Alblasserdam 'trending topic'. Een op zichzelf compact incident had een groot, ontwrichtend effect op de zaterdag van velen.
In de directe omgeving van ons bedrijventerrein Vinkenwaard Noord hebben de mensen dagen kunnen 'nagenieten' van telkens terugkerende vleugen van de gastoevoeging die wordt gebruikt om het reukloze aardgas van een geurstof te voorzien. Daar heb je maar weinig voor nodig. Helaas was de container in Alblasserdam vol geladen met het product dat als merknaam Petrolad draagt. Door oververhitting van dat petrochemische product ontstond een chemische reactie die tot de vorming van een grote hoeveelheid geurstof leidde. Voor mijn gevoel genoeg om heel Frankrijk in één keer van geurend aardgas te voorzien.

Geen blijvende gezondheidsschade

Groot moet de opluchting bij velen zijn geweest toen - later dan u en mij lief is - in de loop van de zaterdag gecommuniceerd kon worden dat er geen blijvende gezondheidsschade verwacht werd. Een bericht dat inmiddels ook bevestigd is door het RIVM naar aanleiding van een nadere analyse van de vrij gekomen geurstof in de lucht.
Onze inzet is erop gericht snel nog grotere zekerheid te verkrijgen met de analyses van de monsters van de inhoud van de tank, van het bluswater en van het rioolwater.
Ondertussen blijft onze oproep gelden voor allen die de geurstof bij vlagen blijven ruiken:
luchten, luchten, luchten!

Alblasserdam en het molengebied van Kinderdijk staan bekend om het fotogenieke karakter. Mag ik u vragen in alle luchtigheid daaraan de komende weken en maanden veel aandacht te besteden. Ik wens ons allen prachtige luchten.

Jaap Paans,
burgemeester