Hou ’t gezellig: stook bewust

Heeft u de bilboards alweer zien staan met de slogan 'Hou ’t gezellig: stook bewust' erop? Deze campagne is ondertussen in de hele regio opgepakt om mensen aan te sporen bewuster met hout stoken om te gaan.

Nu de temperatuur daalt en de avonden lang en donker zijn, wordt in menig huis weer flink gestookt. En natuurlijk is zo’n vuurtje in de haard sfeerverhogend. Helaas heeft ongeveer 1 op de 3 Nederlanders weleens last van de open haard, houtkachel, barbecue of vuurkorf van de buren. Vooral mensen met COPD, astma, bronchitis en gevoelige luchtwegen kunnen veel hinder hebben van rook en verbrandingsgassen.

StookalertWethouder Arjan Kraijo

Sinds kort geeft het RIVM een stookalert af. Dit is een nieuw instrument om mensen bewust te maken van de gevolgen van het stoken. De waarschuwing wordt gegeven als de weersomstandigheden ongunstig zijn waardoor rook blijft hangen. In Alblasserdam is tot op heden nog geen stookalert gegeven. Dat neemt niet weg dat u maatregelen kunt nemen om het samenleven in Alblasserdam voor iedereen prettig te houden.

Stooktips

MilieuCentraal geeft op haar website een aantal stooktips. De top 10 komt neer op het volgende:

1. Laat de open haard of kachel wat vaker uit en stook hooguit 4 uur op een dag
2. Laat het vuur uit bij windstil of mistig weer
3. Stook alleen droog hout
4. Stook nooit hout dat is geverfd, gebeitst of geïmpregneerd
5. Maak het vuur aan met de Zwitserse methode (leg de kleinste houtjes bovenop de stapel en steek het vuur van bovenaf aan)
6. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen
7. Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open
8. Houd de ventilatieroosters in huis tijdens het stoken open (of zet een raampje open)
9. Controleer of je goed stookt. Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen
10. Gebruik hout met het FSC of EPEFC keurmerk, dat garandeert dat het uit verantwoord beheerd bos komt

Ik wens u gezellige dagen toe.

Arjan Kraijo
Wethouder