2019

Columns gepubliceerd in 2019.

 • Hou ’t gezellig: stook bewust

  11 december 2019

  Heeft u de bilboards alweer zien staan met de slogan 'Hou ’t gezellig: stook bewust' erop? Deze campagne is ondertussen in de hele regio opgepakt om mensen aan te sporen bewuster met hout stoken om te gaan.

 • Van afval naar grondstof

  11 december 2019

  Wellicht herinnert u zich het nog? De 100-100-100 campagne over het scheiden van afval. 100 dagen probeerden 100 Alblasserdammers 100% afvalvrij te zijn.

 • Een mooi vooruitzicht...

  13 november 2019

  Het gemeentehuis staat alweer een tijdje in de steigers. Regelmatig loop ik even langs om de vorderingen te bekijken. Nu we de fase van sloop achter ons hebben gelaten, gaan we langzaam de contouren van het nieuwe huis zien.

 • Samen-leven is een werkwoord

  13 mei 2022

  Een beetje apart en heel divers. Ouwe plekkies en nieuwe ontwikkelingen. Natuur en industrie. Rivier en polder. En inwoners die bekend staan om hun 'dat-gaan-we-doen mentaliteit' en dat iedere keer weer laten zien.

 • Balans

  25 september 2019

  Wat was het een mooie avond, zaterdag 7 september j.l. Prinses Beatrix opende met een druk op de knop het nieuwe entreegebouw bij de ingang van het molengebied in Kinderdijk. De vele complimenten voor het ontwerp en het feit dat het gerealiseerd is, zijn meer dan terecht. De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) heeft hier een knap staaltje werk geleverd. Directie, medewerkers en vrijwilligers: hartelijk dank. Met dit nieuwe entreegebouw en de aanpassingen aan de infrastructuur heeft het molengebied eindelijk een waardige entreezone gekregen.

 • Levende historie: 75 jaar bevrijding

  23 oktober 2019

  Vanaf deze eerste week van september 2019 is er veel aandacht voor 75 jaar bevrijding. Op 6 juni 1944 (D-day) begon met de landing op Normandië de grote opmars van de geallieerden om Europa te bevrijden.

 • Iedereen doet mee

  07 augustus 2019

  Op 14 juli 2016 trad het VN-verdrag Handicap in Nederland in werking. Het doel hiervan is het bevorderen, beschermen en waarborgen van rechten van mensen met een beperking.

 • Ongeremd

  24 juli 2019

  De scholen hebben hun deuren gesloten. De kinderen hebben zomervakantie en veel ouders inmiddels ook. De 'bouwvak' is begonnen en velen reizen af naar de kust, de camping en/of het buitenland.

 • Kinderdijk

  13 mei 2022

  Afgelopen week werden wij verrast door het idee om Nederlandse Werelderfgoederen in het zonnetje te zetten tijdens het Eurovisie Songfestival dat volgend jaar in Nederland wordt gehouden. Hoe mooi zou het wel niet zijn als rond de tweehonderd miljoen mensen wereldwijd getrakteerd worden op beelden van de Beemster, het Woudagemaal en de molens van Kinderdijk. Met een uitnodiging erbij om langs te komen.

 • Zorg(en)

  26 juni 2019

  Onlangs verscheen de perspectiefnota 2020. Hierin beschrijft het college de financiële ontwikkelingen die op ons af komen en de keuzes om die ontwikkelingen in de begroting te verwerken.

 • Mensenwerk

  12 juni 2019

  "En nu moet jij eens even heel goed naar mij luisteren...", gevolgd door een scheldpartij die ik hier niet zal herhalen. Ik loop net onze kantoortuin binnen en zie mijn medewerker met een rood hoofd aan de telefoon zitten.

 • Verhuizen

  29 mei 2019

  Al heel lang praat de gemeente over de verhuizing van het woonwagencentrum aan de Staalindustrieweg. Ik ben er als wethouder pas sinds 2014 bij betrokken, maar de gemeenteraad heeft in 2012 al besloten dat de verhuizing van het centrum naar de locatie moest die nu de Vlietbaan heet.

 • In vrijheid herdenken

  15 mei 2019

  Op 4 mei herdachten wij burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

 • Zorgen voor elkaar

  24 april 2019

  Pasen, tijd voor reflectie, stilte, bezinning. Ik hoop dat u de afgelopen Paasdagen tijd hebt gevonden om tot rust te komen en tijd door te brengen met familie en vrienden. Zaken die echt belangrijk zijn.

 • Buiten Beter

  10 april 2019

  Het is inmiddels volop voorjaar. Planten, bloemen en bomen lopen weer uit. Juist dan valt op hoe waardevol en belangrijk groen in Alblasserdam is en waar dat versterkt kan worden. Daar werken we hard aan. In deze collegeperiode is één van de vijf sporen: Buiten Beter. Daarin streven we naar een merkbaar toegankelijker, veiliger, groener en schonere omgeving voor iedereen.

 • SamenDoen

  20 maart 2019

  SamenDoen, een bekende slogan binnen de samenleving van Alblasserdam. We zien om naar elkaar, respecteren elkaar en maken er samen iets moois van.

 • Vakmensen gevraagd

  06 maart 2019

  “Twee miljoen communicatiewetenschappers en niemand die een kraan kan repareren.” Deze woorden sprak cabaretier Pieter Derks op 31 mei 2018 uit tijdens zijn column in het Radio1-programma ‘De Nieuws-BV’. Hij refereerde daarmee aan het feit dat het nog steeds zo is dat jongeren geneigd zijn om niet-technische opleidingen te kiezen. En dat dat een probleem is. Want onze samenleving heeft mensen nodig van allerlei opleidingen.

 • Luchten

  20 februari 2019

  Wie de afgelopen week bij het eerste ochtendgloren tussen half acht en half negen naar het oosten keek zag prachtige luchten. Aan de rand van het Natura2000-gebied was de opkomende zon in combinatie met oranje atmosfeer, azuur blauwe hemel en her en der een schaduw van een bomenrij, bebouwing of een vogelvlucht een lust voor het oog.

 • Het onzichtbare begin

  30 januari 2019

  We hebben net een periode van vorst achter de rug. Helaas zette de periode van vrieskou niet door en kunnen de schaatsen weer even in het vet. Wie weet, de winter duurt nog lang, kunnen we over een tijdje toch weer het ijs op met z’n allen.

 • Samen Gedaan

  03 januari 2019

  De week voor Kerstmis hebben we als organisatie het jaar afgesloten met een gezellige kerstmarkt in Landvast. Een mooie manier om onze medewerkers te waarderen én de lokale middenstand een extraatje te gunnen.