Het dorp is nooit af

31 oktober 2018. Dat stond eind 2015 als kop boven een interview in de Klaroen naar aanleiding van mijn nominatie als beste bestuurder van kleine gemeenten van het vakblad Binnenlands Bestuur.

 Een krantenknipsel ervan trof ik afgelopen week bij mijn moeder aan. Het riep een goede herinnering op aan dit bekende motto. ‘Een eervolle nominatie. Tegelijk is het ook belangrijk om scherp en nuchter te blijven’ liet ik erbij optekenen. En dat is nog steeds de beste houding voor een bestuurder.  Met de voeten in de klei en tussen de mensen. Ogen en oren open voor zorgen en noden van inwoners en ondernemers. Voortdurend bezig met hun belangen. En met aandacht voor nieuwe ontwikkelingen die op het pad van de gemeente komen. Want ‘het dorp is nooit af’ corrigeerde toenmalig SGP-fractievoorzitter Aart Boele mij eerder in de gemeenteraad. Vandaar die kop.

Een voorbeeld daarvan is ‘Nedstaal’. Dat vraagt al enkele jaren gemeentelijke aandacht. Eerst vanuit zorg, nu vanuit een kans. Ruim twee jaar geleden (2016) kondigde het moederbedrijf van Nedstaal aan dat de deuren definitief gesloten werden. Tweehonderd mensen verloren hun baan en moesten op zoek naar ander werk.  Ook veel leveranciers uit Alblasserdam en omgeving verloren een grote klant. Twee jaar ervoor (2014) ging Nedstaal ook al failliet. Hoewel Nedstaal op zoek ging naar niches in de staalmarkt is het hen niet gelukt het hoofd boven water te houden. De gemeente speelde met OV de Noord, Ondernemerskring Alblasserdam, UWV en de Sociale dienst Drechtsteden een belangrijke rol in het bemiddelen naar ander werk van de achtergebleven oud-medewerkers. Van bijna allemaal is dat in relatief korte tijd gelukt. Een mooi staaltje ‘samen doen’.

Het ook op het terrein gevestigde FN steel werd vorig jaar overgenomen door British Steel en kon daarmee haar toekomst zonniger tegemoet zien. De productie kan aanzienlijk toenemen en groei ligt in het verschiet. Ondanks een wereldwijde reorganisatie zijn de vooruitzichten voor het Nederlandse bedrijf FN steel goed. En dat vormt daarmee de stabiele factor op het enorme Nedstaalterrein.

Het zesendertig hectare grote terrein komt daarmee in een nieuwe fase. Als wethouder economie heb ik de achterliggende jaren in nauw contact gestaan met de eigenaar en potentiële gegadigden van het terrein. Na een langdurige marktverkenning is SVE Group uit Hilversum eigenaar van het geheel geworden. In zo’n proces sta je enerzijds stil bij de rijke historie van de achterliggende tachtig jaar. Tegelijkertijd realiseer je je: We staan op een kantelpunt van verleden en toekomst, er is één kans om het goed te doen of goed te verprutsen en dat is nu! Om het goed te doen is samenwerking noodzakelijk. En dat lukt. De ligging zo dichtbij de A15 en met een kade aan de Noord is uniek. Het vestigen van schone industrie en bedrijvigheid, creëren van werkgelegenheid en het benutten van de aanwezige bedrijfsschool zijn belangrijke doelen voor de gemeente.

Het blijkt opnieuw waar: ‘Het dorp is nooit af’

Peter Verheij, wethouder