Eerbetoon aan de vrijwilligers

19 september 2018. Met de start van de herfst is het tijd terug te blikken op ons evenementenseizoen.

Eerbetoon

Én op al die andere activiteiten in ons Damdorp die niet zonder vrijwilligers kunnen.
Verenigingen, evenementen, activiteiten voor het goede doel, mantelzorg, ouderenvervoer, vakantieweek, speeltuinwerk. Ze hebben één gemene deler: zonder de inzet van vrijwilligers wordt het geen succes. En wat was het weer een prachtig evenementenjaar! Met een apotheose die startte 'Op de Alblas' en eindigde 'Aan de Haven'. Een kleine 40.000 bezoekers hebben genoten van de activiteiten rond het 28e Havenfestival.

Trots

Ik ben trots op de duizenden vrijwilligers in ons dorp, trots op hun inzet, belangeloos en met passie omdat ze het leuk, nuttig of nodig vinden. Hun verantwoordelijkheid nemen om samen samenleving te zijn. Samen Doen is geen holle frase. Het staat voor de kracht van mensen om aan elkaars welvaart en plezier bij te dragen. Daar mag best even de schijnwerper op. Alle vrijwilligers verdienen onze waardering en onze steun. Hun betekenis én hun kwetsbaarheid kan niet genoeg over het voetlicht worden gebracht. Daarom zet ik vandaag hier de spotlight op hun bijdragen aan ons Damdorp.

Dorp met karakter

Ons Damdorp: mooi Alblasserdam. Waarin het geen pas geeft om het vrijwillige werk van de ander van ongefundeerd commentaar te voorzien. Af te kraken zonder er zelf iets tegenover te zetten. Te relativeren zonder te doorgronden wat er allemaal bij komt kijken.
Als goedwillende ouder actief zijn bij je sportende kind loop je eerder het risico de 'last' van de optelsom van de slechte humeuren van de ouders van de medespelers te moeten dragen dan de kans op een wekelijks compliment of "Dankjewel".
Als omwonende van een plein - vrijwillig met kennis bijdragen aan de inrichting en ontwerp van een gebied of kunstwerk - loop je eerder in de geslepen messen van de 'Smaakpolitie'. Vaak klein in getal, maar met ongeremde ruimte op het best gelezen platform. Een minderheid naast de grote zwijgende massa die wel blij is met het resultaat van jouw inspanningen om het dorp een mooi nieuw plein te geven.

Kom aan boord en doe mee

Mijn boodschap aan alle Alblasserdammers: weet je gesteund en bedankt voor al je bijdragen aan het vrijwilligerswerk waardoor ons dorp bloeit. Weet je bekeken en aangesproken als je zelf niet bijdraagt maar je vrije tijd besteedt aan het leveren van commentaar.
Ik zeg nogmaals: "Geef je reactie geluid, maak een afspraak, stel je voor, schud me de hand en we gaan in gesprek. Iedere mening telt, zolang die mening een gezicht heeft!”
Alblasserdam is een dorp van scheepsbouw; van 'de vaart erin', meedoen en aanpakken. Beste stuurlui aan wal hebben we niet nodig. Kom aan boord, doe mee en neem het roer zelf in handen. Vrijwillig!


Jaap Paans,
Burgemeester