Een steentje bijdragen

30 mei 2018. Mam, ze gaan allemaal helpen om de bijen te redden! Ylias heeft de zaadjes al geplant en Amber en Noémy gaan ze in het park zaaien en Noortje in de tuin."

Steentje bijdragen

Dochterlief komt enthousiast uit school. Haar spreekbeurt over bijen is goed ontvangen en de zelfgemaakte zakjes met gemengd bloemenzaad vonden gretig aftrek. Ook zoonlief heeft een goede dag. Een ruime voldoende voor zijn werkstuk over Andre Kuipers en zijn missie om de aarde te redden. Die avond eten we ijs als toetje, want succes mag je vieren nietwaar?! "Pap", begint zoonlief, "misschien moeten we wat minder vlees eten. Dat is namelijk beter voor de aarde." Aan tafel raakt mijn blik die van Arjan, mijn man, en beiden kijken we elkaar wat verbaasd aan uhhhh….ja, dat zou natuurlijk kunnen.

Aarde doorgeven 

Tuurlijk, wij scheiden ons afval, gooien geen rommel op straat, hebben zonnepanelen….maar we rijden ook twee auto's, hebben pas nog gevlogen en onze guilty pleasure is die geweldige regendouche. Dus om nou te zeggen dat we een heel duurzaam voorbeeld geven…dat gaat wat ver. Maar hoe mooi om te zien dat een zeven- en een tienjarige zo bezig zijn met de natuur en bescherming van de aarde. De aarde die zij later weer doorgeven aan hun kinderen. Dit zijn van die momenten dat je je even nederig voelt, als je kinderen je een wijze spiegel voorhouden.

Hoopvolle boodschap

Gelukkig staan ze niet alleen. Er zijn tal van grote en kleine initiatieven, waar mensen zich inzetten voor een betere leefomgeving. Vorig jaar was de documentaire Demain/Tomorrow een onverwachte hit in de bioscopen. Kleine en grote duurzaamheidsinitiatieven over de hele wereld werden voor het voetlicht gebracht. En hoewel er heus niet allemaal wereldschokkende ideeën over tafel gingen, is de boodschap hoopvol: Je kunt er toe doen! Ook in onze regio zijn tal van initiatieven te vinden. Stadsboerderijen en –tuinen, repaircafés, fietskoeriers, een bijenhotel bij school, de ruim 500 zonnepanelen op het dak van zwembad Blokweer, de vrijwilligers van de Groene Long etc. Zij dragen allemaal een steentje bij! Ik ga zo de geleende spulletjes van de imker terugbrengen. Ik pak de fiets maar even denk ik….

Simone van Heeren, gemeentesecretaris