De oorlog in onze achtertuin

16 mei 2018. Op de begraafplaats van Alblasserdam, op het ereveldje achter de oude toren, ligt het graf van een Belgische jongeman.

Begraafplaats

John Noel Charles Marie Vandaele Jr, gestorven op 28 september 1944. Ik had het al eerder gezien, en altijd bijzonder gevonden.

'Commonwealth War Grave'

Bij de ingang van de begraafplaats staat dat er een ‘Commonwealth War Grave’ te vinden is. Een oorlogsgraf uit het Gemenebest. Brits dus. En dat lijkt logisch, het was immers Groot-Brittannië van waaruit de bevrijding van Europa plaatsvond. Toch gaat het hier om een Belgische man, die in de oorlog naar Engeland ging en zich daar aanmeldde bij de Britse luchtmacht, waar hij Flight Lieutenant werd.

Strategisch belang

Zijn squadron zorgde ervoor dat plekken die voor de vijand van strategisch belang waren werden uitgeschakeld. Bij Kinderdijk in de Lek lagen in september 1944 schepen die in dat kader belangrijk waren. En Vandaele had als missie deze te bombarderen. Op 28 september vloog hij boven Alblasserdam toen hij werd geraakt door Duits afweergeschut. Een poging te ontsnappen met zijn parachute wilde niet baten en de jonge Belg overleed in een weiland bij ons dorp.

Prijs betaald

Er is een prijs betaald voor onze vrijheid. Flight Lieutenant Vandaele was slechts 31 jaar oud toen hij voor de laatste keer zijn vliegtuig instapte. Hij had thuis, in België, een gezin. Toch koos hij ervoor om zich aan te melden bij de Britse Luchtmacht, zijn steentje bij te dragen aan de bevrijding van Europa, van Nederland en uiteindelijk van Alblasserdam. En hij overleed toen hij dat deed.
Er is een prijs betaald voor onze vrijheid En dat is niet ver weg gebeurd. De Tweede Wereldoorlog vond plaats in onze omgeving, in onze achtertuin. Zo dichtbij dat Flight Lieutenant Vandaele zijn laatste rustplaats heeft gevonden achter onze oude toren.

Eren en gedenken

Met het college zijn wij op 4 mei naar het ereveldje op de begraafplaats gegaan om bloemen te leggen op de graven daar. Om de mensen de mensen die daar liggen te eren en gedenken. Een mooi moment, waarvan ik hoop dat we er ook de komende jaren navolging aan geven.

Vrijheid

Vrijheid geef je door. Dat doen we van generatie op generatie, door te gedenken, stil te staan, te eren en te vieren. Door kinderen en jongeren zich ervan bewust te laten zijn dat er een prijs is betaald voor onze vrijheid en dat dat heel dichtbij gebeurd is.

Dorien Zandvliet
Wethouder