75 jaar samen vrij

In 2020 vierden we 75 jaar vrijheid. In de week van 4 tot en met 11 mei van dit jaar voerde burgemeester Jaap Paans gesprekken met 75 inwoners van Alblasserdam. Daarnaast waren het Oorlogsmonument en de Brug over de Noord verlicht en was er een vlaggenactie.

Herdenking 4 mei 2020

Bekijk hier het complete verslag van de Dodenherdenking op 4 mei 2020.

Uitlichting Brug over de Noord

Alblasserdam en Drechtsteden vierden 75 jaar vrijheid op een bijzondere manier. De Brug over de Noord werd uitgelicht in de nationale driekleur door het lokale bedrijf Light It Up. Burgemeester Jaap Paans: "We willen in deze uitdagende tijd een teken van hoop geven voor onze inwoners en omgeving. Mooi resultaat en fantastisch om te zien hoe dit initiatief vanuit de samenleving is ontstaan." 

Moodfilm over Alblasserdam

Door een samenwerking met Peter Stam van AlblasserdamsNieuws en Cees van der Wal Fotografie en Film heeft Patrick Visser van Visser Media Design deze moodfilm kunnen maken ver herdenken en vieren in Alblasserdam, 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog.

75 gesprekken met burgemeester Jaap Paans

Burgemeester Jaap Paans: "Door het voeren van deze gesprekken hoopte ik een van de laatste kansen te benutten om uit de monden van ooggetuigen indrukken en ervaringen op te tekenen waarvan wij als samenleving kunnen leren. Deze missie is geslaagd. Er zijn prachtige, waardevolle en ook zeer aangrijpende verhalen verteld. Unieke gesprekken met een unieke kijk op de betekenis en waarde van vrijheid. Verhalen over de oorlog, maar ook gingen de gesprekken over het hier en nu. Over deze coronaperiode. Hoe ervaren inwoners een 1,5 meter samenleving met behoorlijke vrijheidsbeperkingen? Netto 75 uur aan gesproken woord. Een historische nalatenschap van mensen die gewend zijn op 4 mei te herdenken. Over de waarde en betekenis van Vrijheid. Opdat wij niet vergeten waarvoor gestreden is. Opdat wij voor allen die na ons komen vastleggen wat deze Alblasserdammers ons willen nalaten."

Via onderstaand beeld kunt u de interviews bekijken. U kunt doorspoelen naar het volgende interview. Ook kunt u bovenin klikken op 1/76 om door de lijst met interviews te gaan en het gewenste interview te starten. De volledige lijst is ook te openen op YouTube.