Adoptie oorlogsmonument op 24 april door leerlingen van IKC De Twijn

In Alblasserdam wordt jaarlijks het oorlogsmonument aan de Polderstraat 'geadopteerd' door een basisschool uit ons dorp. Door middel van een kranslegging nemen zij het monument symbolisch onder de hoede. Dit jaar gebeurt dit door leerlingen uit groep 8 van IKC De Twijn. De plechtigheid is op woensdag 24 april 2024 om 11.00 uur bij het monument aan de Polderstraat.

Wandeling langs historische plekken

Voorafgaand aan de plechtigheid lopen de kinderen een route door het dorp langs de plekken die op 11 mei 1940 zijn gebombardeerd. Het Alblasserdamse 4 en 11 mei comité organiseert deze wandeling. De route eindigt bij het monument aan de Polderstraat. In de bakstenen muur van het monument staan de namen van oorlogsslachtoffers uit Alblasserdam gebeiteld. Aansluitend is de plechtigheid met kranslegging. Hierbij is burgemeester Boersma aanwezig. Belangstellenden zijn van harte welkom om te kijken.

Landelijk project

De adoptie van het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Doel van de adoptie is om leerlingen meer te betrekken bij het lokale verleden. Ze ontdekken het verhaal achter een oorlogsmonument in de buurt. Ook leren ze wat herdenken is en waarom het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog door te geven.

Lessen over de oorlogsgeschiedenis van Alblasserdam

Voorafgaand aan de adoptie verzorgt Chr. Muziekvereniging Soli Deo Gloria op zaterdag 20 april twee concerten waarbij het thema Vrede & Vrijheid centraal staat. Hierbij is er ook actieve inbreng van scholen uit Alblasserdam en Oud Alblas. Maar liefst 12 schoolklassen volgen in de periode tot 20 april lessen over de oorlogsgeschiedenis van Alblasserdam en de offers die gebracht zijn voor de vrijheid. Het gevecht om de brug over de Noord, het bombardement op Alblasserdam en het onlangs opgegraven oorlogstoestel Hawker Typhoon zijn enkele onderwerpen waarover de kinderen hebben geleerd. Met beeldende kunst, gedichten, verhalen en liedjes die aansluiten bij deze gebeurtenissen verzorgen de schoolkinderen een deel van de voorstelling.